Помага ли потенето за отслабването?

Помага ли потенето за отслабването?

Потенето често се рекламира като начин за отслабване – сауна, различни уреди за домашна употреба, увиване в найлоново фолио по време на спорт и т.н. Има ли истина в това твърдение или то е поредният мит? Нека видим фактите.

Уреди и устройства

Предлагат се различни устройства и уреди, чрез употребата на които да се потите в определена област от тялото. Това уж води до стопяване на мазнините. Такива са например колани, които се поставят в коремната област.

Естествено, потенето в дадена област няма как по никакъв начин да намали мазнините там. В процеса на потене се отделя вода, а не мазнини. Той също така не харчи допълнително калории, така че няма как да работи и по този механизъм.

Сауна, домашна сауна

Дали ще ходите на сауна или ще си закупите домашна такава, ако целта ви е отслабване, по-добре си спестете труда. Да, известен факт е, че много спортисти, на които се налага, смъкват килограми чрез дълго стоене в сауната.

Това се прави най-често с цел числата от кантара да се вместят спортиста в определена състезателна категория. Не се заблуждавайте. Свалената маса е от вода, а не от мазнини. Свалените килограми много бързо се връщат когато тялото се отново се хидратира добре. Освен това е опасно сами да се опитвате да направите това.

Увиване с фолио

Популярен домашен метод са усилване на потенето е увиването с найлоново фолио. Твърдо се, че това помагало за усиленото сваляне на килограми. Използва се и като козметична процедура за отслабване като се прибавят разни билки и други „специални“ вещества.

Отслабването по този начин е невъзможно. Обяснението е отново същото. Единственото, което може да се постигне така, е да се дехидратирате, а това е опасно.

Термо облекло

Правенето на физически упражнения и спортуването докато сте с термо облекло няма да засили отслабването. Само ще се измъчите напразно, а може и да ви стане лошо. Със сигурност обаче няма да отслабнете допълнително.

Отслабването е възможно само по един начин – чрез калориен дефицит. Това се постига по чрез по-нисък прием на калории, отколкото е необходимо за поддържане на теглото, тоест храните с по-малко с по-нискокалорични храни и чрез повишаване на енергийния разход, тоест като бъдете по-активни физически и спортувате.

Потенето няма никакво отношение към тези механизми на отслабване. Не давайте парите си за глупости, не рискувайте здравето си като търсите лесни решения.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares