Грешки при храненето на малкото дете

Грешки при храненето на малкото дете

Всички родители се опитват да направят най-доброто за своето дете. Това обаче не ги застрахова от грешки. Как най-често грешат родителите и как да се избегнат тези грешки?

Не се отделя достатъчно време за хранене

Родителите често бързат и нямат търпение да отделят достатъчно време и внимание на храненето. Поради същата причина се и занимават с още нещо докато хранят детето.Според специалистите на детето от 1 до 3 години са му нужни около 30 минути, за да се наобядва. Времето е нужно, за да сдъвче храната добре. Това е важно за доброто храносмилане. Бавното хранене показва, че детето е спокойно и отпуснато, че се чувства добре по време на хранене. Толкова време е необходимо и за мозъка, за да отчете, че организмът вече не изпитва глад, а се е нахранил. Така че е важно родителите да не форсират детето да се храни бързо. Това може да се превърне в лош навик.

Повече въглехидрати, по-малко белтъци

Това е грешка, която и повечето възрастни правят в храненето си. Детето има още по-голяма нужда от протеини, защото расте. Протеините са нужни за изграждането на мускулите, важни са и за работата на имунната система. Днешните деца ядат много въглехидрати – хляб, картофи, сладкиши. Наблегнете на сиренето, яйцата, месото като основна съставка на храненията. Варивата, рибата, ядки също носят доста белтъчини.

Вредни храни

Много родители мислят, че не е проблем детето да яде чипс, бисквити, вафли. Да, няма да пострада от тях, но често се случва, че консумацията им е за сметка на плодовете и зеленчуците. Не давайте такъв пример на детето. Не купувайте и не дръжте такива храни у дома, не ги консумирайте пред малките. Избягвайте пърженето, по-добре е печете или варите.  Наблягайте на домашно приготвената храна.

Пасирана храна

Не удължавайте твърде периода за консумация на пюрирана храна. От изключителна важност е детето да се научи да дъвче добре. Това има значение и за проговарянето на детето, защото се развиват и изпозлват едни и същи мускули. Спазвайте препоръките на педиатъра на детето.

Междинни закуски

Хапването между основните хранения разваля качеството на обяда и вечерята. Солети, мекици, сладкиши, крекери, бисквити. Забравете за тях. Ако детето огладнее между храненията, най-добре е да хапне някой плод. Иначе рискувате то по цял ден да хапва между другото разни снаксове, а когато дойде време за обяд и вечеря, да отказва да яде.

Хранене на сила

Заплахи, обещания – не са добра идея. Ако детето е гладно, ще яде. За да огладнее наистина когато е време за хранене, просто не давайте храна през останалото време. Използването на храната за награда стимулира преяждането и неправилното отношение към нея.

Напитки

Не давайте газирани напитки на децата, нито купени сокчета, защото са пълни с консерванти, ароматизатори и овкусители. По-добре да хапнат цял плод или поне вие да им изстискате пресен сок.

Различна храна за детето

Не приготвяйте отделно меню за детето над 3 годишна възраст. То трябва да свиква да се храни като възрастните. За по-малкото дете такова обаче е нужно. Спазвайте прероръките за специфичната възраст на детето.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares