Португалия е страна, известна с чудесния си климат, с красивото си си крайбрежие и усмихнатите местни хора. Трябва обаче да знаете, че тя е и истински рай, за любителите на храната.
Нейната кухня е черпила идеи и вкусове от толкова много и различни части на планетата, че на практика е много трудно да се каже тази рецепта е типично португалска. Все пак за португалците тяхната кухня е повод за гордост, тя е културна идентичност и онагледява историята на народа им.
В тази статия сме подбрали за вас 5 представителни за Португалия ястия, които непременно трябва да опитате, ако посетите страната.
1. Cozido à Portuguesa
Попитайте всеки португалец кое е най-типичното португалско ястие и той ще ви каже „Cozido à Portuguesa“, което се превежда като яхния на португалски (стил).
Ако спрете случаен местен по улицата и го попитате кое е най-типичното португалско ястие, твърде вероятно е той да посочи точно Cozido à Portuguesa. Ястието представлява яхния. В различните региони на страната рецептата варира, но все пак винаги се ползват местни продукти.
Основните съставки са говеждо, свинко месо, добавят се дори свински уши и кравешки крака. От зеленчуците се добавят зеле, ряпа, моркови, картофи и ориз. Някъде слагат и боб или нахут, а другаде предпочитат да приготвят тази яхния с пилешко.
Cozido à Portuguesa е тежко, калорично ястие, подходящо предимно за студените месеци. Готвите се дълго време и се хапва предимно на обяд.
2. Caldo Verde
Тази супа определено е сред най-любимите ястия на португалците. Дотолкова това е така, че името и присъства дори в песните и стиховете. В популярната песен „Uma Casa Portuguesa“ (Португалски дом) се пее, че един португалски дом „това е просто любов, хляб и вино и Калдо Верде, която се готви на пара в тенджерата“.
Супата се приготвя от картофи, зелени зеленчуци – зеле, лук, чесън и нарязана наденица.
3. Bacalhau à Gomes de Sá
Ако посетите Португалия, просто е задължително да опитате това невероятно ястие с риба треска. Треската е изключително популярна риба в страната и се използва в много рецепти.
Интересното при Bacalhau à Gomes de Sá е, че рибата се накисва в мляко, както и комбинацията с твърдо сварени яйца. Другите съставки са картофи, черни маслини и магданоз.
4. Leitão da Bairrada
Ястието представлява печено прасенце. Успехът при проготвянето му зависи от породата и възрастта на прасенцето и разбира се от уменията на готвача.
Докато се готви месото, готвачът го поръсва с вино Bairrada. Подправя се с магданоз или дафинов лист. Може да се сервира топло или студено, с картофи и обикновена салата.
5. Arroz de Pato
Това ястие представлява ориз с патешко и различни колбаси. Определено приготвянето му е сложно, отнема доста време, като рецептата варира в разчличните райони на страната. Според данните португалците са консуматори номер едно на ориз в Европа, изяждайки до 15 кг на човек годишно. Ще забележите, че те добавят ориз към всичко, дори към десертите!
Тайната на Arroz de Pato е да сварите ориза в същата вода, в която преди това са били варени патицата и колбасите, после се пече на фурна.
Португалската кухня има голямо разнообразие от съставки и е вярна на местните традиции. Ако посетите Португалия и опитате някои от тези ястия, вие ще станете част от нещо уникално, ще уесеите духа на лбов и привързаност, с който португалците са известни по света.