Приложима ли е растителната диета за децата?

Приложима ли е растителната диета за децата?

Специфични предимства на растителната диета за децата

Освен това изследванията показват, че натрупването на плака в артериите започва в детството, ранното започване на диети на растителна основа може да предотврати сърдечни заболявания по-късно в живота. Други проучвания отбелязват малка, но възможна връзка между приема на млечни продукти в детството и по-високия риск от рак на простатата в зряла възраст.

Здравословните диети на растителна основа също се свързват с по-ниска честота на наднормено тегло и затлъстяване при деца.

Диетите на растителна основа са безопасни за децата

Въпреки доказателствата в подкрепа на диетите на растителна основа, критиците казват, че не е безопасно или подходящо да се изключват животински продукти от диетата на детето. Един от най-големите аргументи срещу растителните диети за деца е, че те не осигуряват достатъчно мазнини, протеини или микроелементи като калций и желязо, всички от които са важни за растежа и развитието.

Въпреки това високо уважавани професионални организации като Академията по хранене и диететика отбелязват, че добре планираните вегетариански и вегански диети са здравословни, хранително адекватни и подходящи за всички етапи от жизнения цикъл, включително в ранна детска възраст.

Приложима ли е растителната диета за децата? - kid eating veggies blog image

Едно проучване сравнява приема на енергия и макронутриенти, както и растежа, при 1–3-годишни деца вегани, вегетарианци и всеядни деца в Германия. Изследователите открили, че всеядната диета включва повече протеини и добавена захар, докато веганската диета включва повече въглехидрати и фибри. Така стигнат до заключението, че растителната диета може да отговори на детските хранителни нужди и да поддържа нормални модели на растеж.

Въпреки че животинските продукти са един от начините за получаване на важни хранителни вещества за децата, те със сигурност не са единствените или непременно най-добрите.

Основни храни за децата на растителна диета са авокадо, ядки, семена и зехтин, протеин от тофу, сейтан и боб и широк набор от витамини и минерали от плодове и зеленчуци.

Ако е необходимо се включват и хранителни добавки, за да се избегнат каквито и да било хранителни дефицити.

Приложима ли е растителната диета за децата? - plantbased diet

Ето няколко съвета, които могат да улеснят преминаването към диета на растителна основа:

Определете вашата мотивация. Наличието на „защо“ зад промяната на начина на живот го прави по-смислен и устойчив в дългосрочен план.

Започнете бавно. Съществените промени в начина на живот се постигат постепенно. Първоначално може да следвате растителната диета 1-2 дни в седмицата или само на закуска.

Направете обмислени промени. Вижте текущата диета на вашето семейство и решете какви промени ще бъдат направени. Планирането на храненията за предстоящата седмица е чудесен навик за предотвратяване на стреса в последния момент. Това също е възможност да научите как да замените животинските продукти с растителни.

Експериментирайте. Диетата на растителна основа не е просто премахване на ястия, а научаване на нови начини да се насладите на стари любими ястия.

Не усложнявайте излишно. Диетите на растителна основа не трябва да са скъпи или отнемащи време. Можете да приготвите много питателни ястия, като използвате евтини съставки като тофу, консервиран боб и леща, сухи зърна, замразени зеленчуци и сезонни продукти. Билките и подправките могат да направят познатите ястия съвсем различни.

В крайна сметка дори да не преминете изцяло на растителна диета, идеята да я следвате поне няколко дена в седмицата, ще подпомогне вашето здраве. Освен това тя е чудесен начин да намалите вредното си въздействие върху природата.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares