Царевицата – повече плюсове, отколкото минуси

Царевицата – повече плюсове, отколкото минуси

Царевицата е основна храна за много хора по света. Използва се като гарнитура, в супа, в гювечи и др. Когато царевичните зърна се пукат, те се превръщат в любима закуска, докато гледате филм.

Въпреки редовната употреба на царевицата в ежедневието ни, може да не знаете толкова много за нея, колкото си мислите.

Зеленчук ли е царевицата?

Отговорът на въпроса дали царевицата е зеленчук не е лесен. Всъщност е малко по-сложно, отколкото изглежда.

Цялата царевица, както я ядете на кочан, се счита за зеленчук. Самото царевично зърно (откъдето идват пуканките) се счита за зърно. За да бъдем по-конкретни, тази форма на царевица е „пълнозърнеста“.

За да усложним нещата още малко, много зърна, включително пуканките, се считат за плодове. Това е така, защото те идват от семената или цветната част на растението.

Царевицата - повече плюсове, отколкото минуси - corn field

За разлика от тях зеленчуците са от листата, стъблата и други части на растението. Ето защо няколко храни, които хората смятат за зеленчуци, всъщност са плодове, като домати и авокадо.

И така, царевицата всъщност е зеленчук, пълнозърнест и плод. Но без значение под каква форма се предлага или в коя категория попада, царевицата е добра за вас и може да бъде част от здравословна диета. Дори обикновените пуканки могат да бъдат здравословни, когато се приготвят без олио, масло или сол.

Каква е историята на царевицата?

Първоначално царевицата започва в Америка. Това е най-популярната култура, отглеждана в света. В много части на света се нарича царевица.

Трите най-популярни вида царевица са:

Сладка царевица: Това е тази, която обикновено ще намерите в магазина за хранителни стоки.

Полска царевица: Този сорт се използва за храна на говеда и друг добитък. Той е също използван в някои индустриални артикули.

Индийска царевица (или твърда царевица): Този вид царевица се предлага в много цветове и е популярна като украса, често срещана около Деня на благодарността. Сортът на този вид царевица също е използван за приготвяне на пуканки.

Смята се, че царевицата произхожда от вид мексиканска трева, но самата царевица всъщност не расте никъде в дивата природа.

Царевицата - повече плюсове, отколкото минуси - fresh yellow sweet corn dfh in season aug22 3368519878

Какви са ползите за здравето от яденето на царевица?

Има редица ползи за здравето от яденето на царевица. Те се различават леко в зависимост от формата на царевица, която ядете, като пуканки или сладка царевица.

Царевицата е пълнозърнеста храна. Пълнозърнестите храни съдържат витамини, минерали и фибри. Царевицата конкретно съдържа много високо количество витамин А. Освен това е чудесен източник на антиоксиданти.

Царевицата също се счита за нишестен зеленчук. Съдържа по-малко захар, мазнини и натрий в сравнение с някои други нишестени зеленчуци.

Независимо дали ядете царевица на кочани или пуканки (обикновени), има много хранителни вещества. Те включват:

  • протеини;
  • фибри;
  • мед;
  • цинк;
  • витамин B-6;
  • калий;
  • ниацин.

Царевицата е богата на фибри и растителни съединения, които могат да помогнат за здравето на храносмилането и очите.

И все пак, тя е с високо съдържание на нишесте, а това може да повиши кръвната захар и да предотврати загубата на тегло, когато се консумира в излишък. но в умерени количества царевицата може да бъде част от здравословната диета.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares