Протеин на прах или истинска храна – кой е победителят?

Протеин на прах или истинска храна – кой е победителят?

В забързаното ни ежедневие е толкова удобно да си направим протеинов шейк и да получим важните хранителни вещества бързо и лесно. Протеиновите шейкове вече могат да бъдат намерени навсякъде – от местната фитнес зала до множество сайтове, от които може да поръчаме за секунди.

 Протеинът е основно хранително вещество, от което всеки се нуждае за изграждане на мускули, стабилизиране на метаболизма и балансиране на нивото на хормоните, така че наистина ли има значение как си го набавяте – протеин на прах или храна? Нека разгледаме по-отблизо и двата варианта, за да можете да изберете това, което ви подхожда най-добре.

Какво представляват протеиновите шейкове?

Преди да сравним протеиновите шейкове с храната – от какво е направен прословутият прах?

Протеините на прах могат да имат както растителен, така и млечен произход. Най-популярните източници са суроватка и соя. За тези, които не се придържат към растителна диета, суроватката е за предпочитане, защото съдържа всички основни аминокиселини, необходими за вашето хранене и е с ниско съдържание на мазнини. Веганите може да предпочетат соев или друг растителен протеин.

Протеин на прах или истинска храна – кой е победителят? - protein shake e1550044551383 768x480 1

Шейковете също са пълни с много витамини и минерали, необходими за вашето тяло. В една порция обикновено получавате около 20-30 грама протеин, което се равнява на половината от количеството, от което се нуждаете ежедневно, а са толкова лесни за приготвяне и консумация.

Всичко казано прави ли шейковете перфектна протеинова добавка в сравнение с пълноценната храна?

Както се оказва, всъщност не. Въпреки многото неоспорими ползи, които шейковете имат, все още има неща, които те не могат да осигурят.

Цялата храна съдържа много хранителни вещества, антиоксиданти и фибри, от които тялото ви се нуждае, така че в нашето предизвикателство „протеинов шейк срещу храна“ храната определено побеждава. Истинските храни, базирани на протеини, също имат прилично количество естествени мазнини. Дори ако планирате да отслабнете, комбинацията от мазнини и протеини е от решаващо значение за вашето здраве.

Истинските продукти също предизвикват „специфично динамично действие“ (SDA) или, наречено по друг начин, „термичен ефект“. Цялата храна  изисква храносмилане и тялото ви изгаря калории, докато я обработва. Така че, избирайки между протеинови шейкове или храна, все пак е за предпочитане да набявате по-голямата част от вашия протеин от пълноценни хранителни източници.

Протеин на прах или истинска храна – кой е победителят? - protein powder 1538748576

Ако планът ви е да качите повече мускули, шейковете определено могат да работят във ваша полза. Въпреки това, между протеин на прах и истинска храна, няма нужда да избирате само един победител. Здравословният вариант е все още да включвате достатъчно протеинови продукти в ежедневната си диета, a шейковете могат да бъдат страхотно допълнение.

Ето няколко предимства, които шейковете имат:

Пестят време

Шейкът се приготвя  бързо, бързо се консумира и усвоява – отнема само около 40 минути, за да достигне до мускулите, докато твърдите продукти се нуждаят от много повече. Така че, ако след добра тренировка сте изправени пред избор между протеин на прах или месна пържола, първият вариант  е по-удобен.

Достъпни 

Нямате време да сготвите внимателно планирано питателно ястие? Просто вземете шейкър и продължете с ежедневието си! Ще получите своя протеинов тласък, съчетан с минерали и витамини.

Вкусни 

Шоколад, ванилия, банан, кокос – можете да намерите вариант и за най-изтънчения вкус. Въпреки това, по-голямата част от тях идва от изкуственит подсладители, така че не привиквайте твърде много.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares