Сок от каламанси: какво представлява и защо да го пиете?

Сок от каламанси: какво представлява и защо да го пиете?

Каламондин или каламанси е цитрусов плод, който произхожда от Филипините и прилича много на мандарина. Всъщност това е междуродов хибрид на мандарина и кумкуат и е пълен с хранителни качества. Нищо чудно, че фокусираните върху здравето хора на Запад са забелязали ползите от сока от каламанси.

Citrofortunella microcarpa (това е латинското име на плода) се култивира в цяла Югоизточна Азия и се използва широко в местните кухни, особено във Филипините и Малайзия.

Каламанси

Плодът става все по-популярен в културата на суперхраните. Сега е по-достъпен, тъй като се култивира в много други по-топли региони по света, като например слънчева Калифорния.

Сок от каламанси: какво представлява и защо да го пиете? - 180313 coach juice

Ползи за здравето:

1.Избелва кожата

Обичайна практика в културите от Югоизточна Азия е да използвате Citrofortunella microcarpa външно върху кожата си. Поради силното съдържание на киселина, плодът може да елиминира  тъмни петна, старчески петна, белези от акне и петна по лицето или тялото ви.

Той е добър източник на антиоксиданти и е естествен ексфолиант. Това означава, че може да подмлади клетките на кожата ви, да изсветли цвета, да ви помогне да се отървете от фините линии и бръчки.

2. Бори се с възпалението

Едно от най-големите предимства на каламанси е, че се бори с възпалението в тялото ви. Подобно на ябълковия оцет, този малък лудо-кисел приятел също е пълен с противовъзпалителни танини и помага за нормализиране на нивата на киселинност в стомаха.

3. Подпомага производството на колаген

Без колаген нищо в телата ни не би било на мястото си, включително мускулите и кожата. Това е основният структурен протеин, свързващ различните видове тъкани в нашите тела. Витамин С е едно от най-важните хранителни вещества, които помагат на тялото ви да произвежда собствен колаген.

4. Подсилва имунната система

Плодовете на каламанси са изключително богати на витамин С, който е известен като хранително вещество номер едно в борбата с вирусите и задържането на желязо. Също така е богат на витамин А, калций и калий.

5. Намалява слузта

Лимонената киселина в плода каламондин разгражда слузта и храчките във вашата дихателна система. Действа и срещу възпалението на дихателните пътища и гърлото.

6. Регулира нивата на глюкоза, инсулин и холестерол

Много изследвания показват подобрено състояние при страдащите от диабет. Това е така, защото едно от основните предимства на каламанси е, че помага за умерени нива на глюкоза и инсулин в кръвта. Като бонус, той също помага за балансиране на нивата на холестерола.

Сок от каламанси: какво представлява и защо да го пиете? - download

Възможни нежелани реакции на сок от каламанси:

1. Стомашни проблеми

Сокът от каламондин може да бъде изключително тежък за стомаха ви, ако пиете обилни количества от него, тъй като е стягащ и е изключително кисел. Внимавайте за количествата, които консумирате, за да предотвратите киселинен рефлукс, диария, разстроен стомах и спазми, особено ако имате чувствителен стомах и черва.

2. Бъбречни проблеми

Екстремната детоксикация с помощта на определени видове сок или други лекарства може да окаже влияние върху бъбреците ви. Съвсем естествено е, тъй като вашите бъбреци са тези, които вършат по-голямата част от работата, със или без вашата помощ. Стимулирането на уриниране с такива силни диуретици като сок от каламанси може да бъде вредно.

3. Разпадане на зъбния емайл

Както при всеки друг цитрус, консумацията на твърде много от тях може да увреди зъбния ви емайл. Можете или да използвате сламка или да изплакнете устата си веднага след като изпиете сока.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares