Ибиса е една от най-търсените дестинации за туризъм. Със своите плажове, красиви залези и непрекъснато нарастващите инвестиции във висококачествено настаняване и гастрономия островът се е превърнал в една от най-желаните парти дестинации в света, която ще ви впечатли и в вкусната си храна.
През тази година The Wall Street Journal включи Балеарските острови сред 10-те най-добри дестинации в света за пътуване през 2024 г. Българските сайтове за пътувания промотират острова с историческото му наследство, приказни пейзажи и гастрономията, която е на почит, в което ще се убедите сами. А ето и какво наистина си заслужава да опитате ако сте на острова.
Etxeko Ibiza
Ако вече сте имали големи очаквания, резултатите ги надминават. Гастрономическото бижу на Bless Hotel Ibiza, известният Мартин Берасатеги, със звезда Мишлен и слънце Repsol и неговият екип, за втора поредна година, представиха новото си меню. Което съчетава най-доброто от Кантабрия и Средиземноморието, в перфектна симбиоза между традиция и иновация, приготвени от местни продукти.
Всеки посетител има възможност да се информира за актуалните тенденции в гастрономията и да избира между две дегустационни менюта. Първото меню „Orijen“ е пътешествие през кариерата на Мартин, с по-традиционно усещане, където можете да опитате емблематични ястия от баската кухня, със средиземноморски нотки. От своя страна опцията „Gran Etxeko“ включва ястия, в които традицията и иновацията се сливат, резултатът от което са много специални предложения.
Ястията , които задължително трябва да опитате докато сте там са кефал с ядливи люспи, ризото от копър, с въздух от шафран, десерт от босилекова вода с крем от сурови бадеми и сладолед от лимонова кора.
OKU Ibiza
Главният готвач там е Марк Ваесен, който е известен с майсторството си на японската и фюжън кухня. Марк е проектирал иновативни менюта в баровете и ресторантите на OKU Ibiza. Там може да се насладите на целодневно меню в To Kima или да пийнете освежаващ сок на бара. Предлагат се и специални селекции за хора на безглутенова диета, вегани и др.
Вкусотиите, които можете да опитате там са тартар от риба тон или червени скариди с хайвер.
Madunia в Кап Негрет
Този ресторант иска да се превърне в еталон, като използва най-добрите продукти от рая на Балеарските острови. Главният готвач, Иван Арауз Бойсинк, след почти десетилетие в RIJKS, Амстердам, който е с една звезда Мишлен, се зае със задачата да открие най-добрите суровини на острова, които се осигуряват от неговата мрежа от местни рибари, фермери и месари.
Иван използва дива риба от Ибиса, месо и зеленчуци от района, повечето са от градината, намираща се в самия ресторант. Създава нови рецепти, като ориз със зеленчуци, див калкан със сос bilbaína или своето пиле, отглеждано на свободна паша. Неговата пламенна и ароматна кухня е успешно придружена от вината на сомелиера Кристина Флора, чието меню включва референции от малки местни винарни. Другото уникално нещо, което можете да опитате само там са фирмените коктейли на Анета Новак, главен барман на пространството и любител на спиртни напитки и билки от Ибиса. И разбира се, всичко това в невероятна обстановка, устойчива сграда, перфектно интегрирана в пейзажа, с изящни трапезарии на открито, на различни нива.
Ястията, които ви препоръчваме да опитате са салата от риба тон и грейпфрут, ребро wagyu.