Разногласията при възпитанието на хранителните навици на децата

Разногласията при възпитанието на хранителните навици на децата

Съвременните родители са много по-загрижени и по-информирани по отношение на правилното хранене на своето дете. Когато то е съвсем малко, храненето му изцяло зависи от тях. Младите майки търсят съвети по отношение на храненето на кърмачето, захранването, готвят у дома за детето или купуват качествени пюрета, а може и да изберат да взимат храна от доказала се като качествена детска млечна кухня. Какво става обаче когато детето проходи, когато вече го оставяме при баба и дядо, когато играе активно по детските площадки?

След две годишна възраст контролът над храненето на детето сякаш все повече се изплъзва от ръцете на родителите. Пред какви проблеми се изправят най-често те?

Баба и дядо

Почти всики баби и дядовци обожават да глезят внуците си. В желанието си да видят радост в детските очички, те често им разрешават почти всичко. Макар че, да речем, майката е предупредила, че не иска на детето да се дават солети, царевични пръчки или бисквити, баба и дядо дават на детето. Особено когато то вече може да говори и само поисква от тях. Така се получава разногласие – мама и татко не разрешават, баба и дядо разрешават. Как да се избегнем този конфликт?

За да видим какво може да се направи, е  важно да разберем какви са причините бабата и дядото да постъпват така.

Възможно е, да наистина е възможно, да не разбират вредата от това цял детето да яде предимно или само пакетирани храни. Когато те са отглеждали своите деца не е имало такова изобилие от лесно достъпна и вярна информация по въпросите за здравословното хранене. В този случай е нужно просто да им обясните защо сте против купуването на пакетирани храни на детето и как консумацията им вреди на здравето и хранителните му навици.

Възможно е бабата и дядото да са наясно, че тези хранителни избори не са най-доброто за детето, но да нямат воля да наложат ограничение. Поставете се на тяхно място. Колко често те виждат детето? Ако не особено много, нормално е да искат да го зарадват, срещите им да бъдат празник, разтоварване от ежедневните норми и правила. Ако тези почерпки са по повод времето заедно, ако не са толкова често, трябва да се замислите дали постъпвате правилно като разсъждавате за това като за проблем. Всичко, което става на всяка цена или отива в крайност, не е добра идея.

Ако обаче все пак вие държите режимът на детето да се спазва, а те не уважават изискването ви за времето през, което те го гледат, какво следва да се направи?

Наистина, ако те го гледат често, ако след срещата с тях ви отнема много време и тръшкане от страна на детето да му купувате всичко, както правят баба и дядо, тогава има сериозен проблем. Важно е да изисквате правилата да се спазват, а ако това не се случва може би е добра идея срещите с баба и дядо да са във ваше присъствие. Трябва да обясните позицията си и да не отстъпвате от нея. Вие сте родителя и това е не просто ваше право, а ваше задължение е да се грижите за здравето на детето си ида го възпитавате правилно.

Детските площадки

Много често по детските плошадки се ядат солети, снаксове, бисквити и подобни. Нормално е когато детето ги види да му се прияде. Проблемите са няколко – най-често децата ядат с мръсни ръце, всички бъркат в пакета. Това са предпоставки за заразяване с бактерии и вируси. Освен това така децата после не могат да обяд или вечерят пълноценно.

Не можем да забравим на другите родители да носят храна и то такава по площадките, какво можем реално да направим?

Носете си ваша по-здравословна храна. Обяснявайте на детето защо е добре да яде от нея, а не от чуждата. Носете си дезинфектант, за да почистите добре ръцете на детето, ако реши да яде навън. Не извеждайте детето гладно. Нека е закусило добре. Приберете го у дома когато наближи време за обяд, не позволявайте да огладнее  докато сте навън.

Детските градини

Храненето в детските градини е съобразено с нуждите на децата и нормите за здравословно хранене. Проблемът е само в празнуването на рожденните дни. Ако групата е голяма, се получава така че децата почти всяка седмица ядат торта и пият сокове за почерпка. Някои родители са против това.

Вече има тенденция, която беше подпомогната от мерките по време на пандемията, да се купуват и да се черпи с хартиени торти. Така децата получават „парче торта“, което на практика представлява картонена кутийка с лакомства и дори малка играчка. В идеалния случай кутийката ще се прибере в гардеробчето на всяко дете и ще се занесе у дома, където родителят ще прецени какво и кога може да се консумира от нея. Можете да говорите на родителската среща в началото на годината и всички да се уговорите да избирате картонени торти за почерпка за рожденните дни, които да се отварят у дома, а не в градината.

Истината е, че трябва да се приемем, че рано или късно средата започва да упражнява влияние все повече и повече върху храненето на детето. Като родители трябва да сте подготвени за това, да го приемате спокойно и разбира се да продължавате да правите всичко по силите си да осигурите най-доброто за детето си и да го възпитате по най-добрия начин.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares