Злоядо дете – какво можем да направим?

Злоядо дете – какво можем да направим?

Всеки загрижен родител се старае да осигури възможност  за балансирано здравословно хранене за своето дете. Разочарованието е голямо, когато детето дори отказва да опита супата, която сте приготвили специално за него, когато плодовете започват да гният недокоснати в купата на масата. Почти на всяка детска площадка всекидневно се чуват оплаквания на отчаяни майки на злояди деца, които искат съвети. Притесненията им са разбираеми. Някои деца сякаш почти не ядат.

Кое дете се нарича злоядо?

Злоядо дете наричаме дете, което отказва да консумира определени храни или групи храни. Понякога списъкът е дълъг и накрая детето всъщност се храни само с няколко неща. В повечето случаи детето изглежда добре, а ръстът и теглото му са в нормата за възрастта. Счита се, че злоядството е нормална част от периода на растеж при децата и на практика е доста често срещано. Обичайно то се израства от само себе си без да е оставило някакви здравословни поражения.

Обикновено първите проблеми започват около първата или втората година на детето и може да продължат няколко години. Децата най-често отказват да ядат месо, зеленчуци и мляко.

Причини за това могат да бъдат физически дискомфорт, който дадена храна причинява на детето, липса на апетит поради някакви медицински причини като например рефлукс. Може детето да има проблеми със сдъвкването на тази храна или с нейното преглъщане. Последните две може да се дължат на някакви орално-моторни нарушения. Ако детето е упорито в отказите си, може би е добре да бъде прегледано от лекар, за да се уверите, че няма физиологична причина за това.

Възможно е и просто детето да възприема дадена храна зле заради консистенцията, цвета или мириса й. Може да изпитва дори отвращение до степен на гадене.

Кога злоядството е притеснително?

При някои деца проблемите със злоядството се задълбочават и проточват във времето, достигайки юношеските години. Някои от децата показват трудности в общуването и социализация, а вече може да са налице и някои здравословни проблеми заради бедната диета като хранителни дефицити, хранителни разстройства, изоставане в растежа, затлъстяване, запек, дехидратация и др. Необходима е експертизата и грижата на няколко отделни специалиста, за да се обхване проблема цялостно.

Как да подходим към злоядото дете?

Ако предлагате да дена храна за първи път започнете с малко количество. Запознавайте детето само с един нов вкус, а не с два или повече наведнъж. За да улесните детето, сервирайте новата храна с нещо познато, което то обича да хапва. Може да се наложи да предлагате новата храна многократно преди детето да се съгласи да я опита, но имайте търпение и не го насилвайте в никакъв случай. Най-добре да предложите новата храна когато детето е наистина гладно. Яжте и вие от храната, която давате на детето. Трябва да бъдете пример.

Разговаряйте за храната спокойно с детето. Помолете го да опита това, което сте му приготвили. Запазете търпение и спокойствие. Не предлагайте алтернативи на храната, която сте сервирали на детето. Хубаво е да се постараете да възпитате добри хранителни навици – ядене по едно и също време, всички заедно да сядат на масата за вечеря, да не се използват телефони, таблети по време на хранене, да не се пуска телевизия.

Не давайте междинни закуски на злоядото дете. Нека е наистина гладно когато стане време за обяд или вечеря. Всякакви чипсове солети, царевични пръчки, бисквитки са лоша идея. Ако детето отказва да яде месо, погрижете се все пак да приема някакъв протеин – яйца, варира, ядки. Ако отказва да яде зеленчуци или плодове, помислете по какъв по-атрактивен начин може да му ги предложите, например нанизани на шишче, нарязани като снакс, в различни форми в чинията или върху сандвича, на пюре или сок.

Не заплашвайте детето, ако не желае да яде, не му обещавайте награди, ако изяде храната си. Не му предлагайте по няколко варианта за обяд или вечеря, това няма да реши проблема, а напротив. По този начин то ще се чувства специално и ще очаква всеки път огромен избор. Все пак осигурете разнообразие в отделните дни.

Добра идея е да го включите в процеса на хранене. Децата обичат да ядат това, което сами са приготвили. Дори и съвсем простички неща като това да сервират храната, да обелят яйцата или картофите, да разбъркат супата ще им донесат радост.

Справянето със злоядо дете е истинско предизвикателство. Ако не успеете да се справите сами, правилното е да потърсите помощ от специалист по диететика. Той ще ви насочи какво да правите, ще прегледа детето и ще изготви хранителен режим според неговите вкусове и нужди. Най-вече бъдете пример. Не очаквайте от детето си да се храни разнообразни и здравословно, ако ви не го правите.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares