Рибената супа е истински деликатес и е обичано ястие през цялата година. През лятото обаче по-често се сещаме за нея, може би покрай морето. През зимата пък уханната топла супа може да ни стопли в тъмните вечери. В Русия традиционно консумират много риба. Освен истински майстори на маринованата риба, руснаците приготяват и невероятна рибена супа.
Руската рибена супа Уха е доста популярна и в други страни по света. Най-интересното при нея е, че се приготвя в гювечета.
Според писмени източници тази супа се приготвя в руските земи още от XII век. Отначало Уха наричали всички видове супи, но после това наименование останало само за ароматната рибена супа. Готвела се е с пресен улов. Мъжете ловят рибата, а жените са я приготвяли направо отстрани до тях на реката в котли над огнища по поляните. Рецептата е много лесна заа приготвяне. Запазила се до наши ден без съществени промени.
Професионалните готвачи в напи дни съветват ако нямаме гювечета, да готвим Уха в емайлирани съдове, задължително на ниска температура и нез похлупак на съда.
Вие също може да приготвите Уха у дома, а ако някой ден посетите Русия, непременно опитайте как са я приготвили местните хора. От посочените продукти ще получите 6 порции. Отделете си 2 часа за готвене, като работата на готвача е буквално 10 минути, останалото време е нужно за печенето на супата.
Необходимите продукти
- 1 кг филе от сом или друга риба
- 1 кг картофи
- 6 домата
- 2 моркова
- 6 чушки
- 1 глава кромид лук
- 6 с. л. лимонов сок
- 6 с. л. олио
- 6 дафинови листа
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Рибното филе, картофите, морковите, домати и чушките нарежете на едри парчета и ги разпределете по равно в 6 броя гювечета.
Поръсете със сол и добавете по един дафинов лист, по 1 с. л. олио и по 1 с. л. лимонов сок във всяко гювече.
Добавете вода докато всяко гювече се запълни до 4/5 от обема си. Сложете гювечетата във фурната.
Включете фурната на 180 градуса и печете супата около час и половина.
Изключете фурната, но не изваждайте съдовете. Оставете супата да престои там още половин час.
Може да сервирате супата направо в гювечетата или да я изсипете в купички или чинии.
Приятен апетит с тази традиционна руска рецепта!