Руска рибена супа Уха в гювечета

Руска рибена супа Уха в гювечета

Рибената супа е истински деликатес и е обичано ястие през цялата година. През лятото обаче по-често се сещаме за нея, може би покрай морето. През зимата пък уханната топла супа може да ни стопли в тъмните вечери. В Русия традиционно консумират много риба. Освен истински майстори на маринованата риба, руснаците приготяват и невероятна рибена супа.

Руската рибена супа Уха е доста популярна и в други страни по света. Най-интересното при нея е, че се приготвя в гювечета.

Според писмени източници тази супа се приготвя в руските земи още от XII век. Отначало Уха наричали всички видове супи, но после това наименование останало само за ароматната рибена супа. Готвела се е с пресен улов. Мъжете ловят рибата, а жените са я приготвяли направо отстрани до тях на реката в котли над огнища по поляните. Рецептата е много лесна заа приготвяне. Запазила се до наши ден без съществени промени.

Професионалните готвачи в напи дни съветват ако нямаме гювечета, да готвим Уха в емайлирани съдове, задължително на ниска температура и нез похлупак на съда.

Вие също може да приготвите Уха у дома, а ако някой ден посетите Русия, непременно опитайте как са я приготвили местните хора. От посочените продукти ще получите 6 порции. Отделете си 2 часа за готвене, като работата на готвача е буквално 10 минути, останалото време е нужно за печенето на супата.

Необходимите продукти

  • 1 кг филе от сом или друга риба
  • 1 кг картофи
  • 6 домата
  • 2 моркова
  • 6 чушки
  • 1 глава кромид лук
  • 6 с. л. лимонов сок
  • 6 с. л. олио
  • 6 дафинови листа
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Рибното филе, картофите, морковите, домати и чушките нарежете на едри парчета и ги разпределете по равно в  6 броя гювечета.

Поръсете със сол и добавете по един дафинов лист, по 1 с. л. олио и по 1 с. л. лимонов сок във всяко гювече.

Добавете вода докато всяко гювече се запълни до 4/5 от обема си. Сложете гювечетата във фурната.

Включете фурната на 180 градуса и печете супата около час и половина.

Изключете фурната, но не изваждайте съдовете. Оставете супата да престои там още половин час.

Може да сервирате супата направо в гювечетата или да я изсипете в купички или чинии.

Приятен апетит с тази традиционна руска рецепта! 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares