Унгарска гулаш чорба в гювеч

Унгарска гулаш чорба в гювеч

Гулаш се готви в много държави. Супата гюлаш в гювеч е традиционна за унгарската кухня. Думата „гулаш“ означава овчар. В миналото супата е била любима именно на овчарите, които я готвели из поляните в метални котли.

Супата има изтънчен и забележителен вкус.  Тя става любима дори и на княза на Трансилвания Ференц Ракоци II, както и на повелителя на Австро-унгарската империя Франц Йосиф и жена му императрица Сиси. От над 20 години супата сулаш има свой международен фестивал в град Солнок.

Ако посетите Унгария, непременно опитайте тяхната супа гулаш, а може и да си я приготвите и у дома. Приготвянето й е по-лесно отколкото изглежда.

Необходимите продукти

  • 3 с. л. олио
  • 300 гр. кромид лук
  • 6 скилидки чесън
  • 1 с. л. червен пипер
  • 2 с. л. кимион
  • 1 с. л. млян кориандър
  • сол на вкус
  • млян черен пипер на вкус
  • 600 гр. говеждо месо
  • 1 домат
  • 1 морков
  • 6 картофа
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 люто чушле
  • 2 чушки

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно лука и го запържете в нагрята тенджера. Прибавете наситнения чесън и всички подправки, а после разбъркайте.

Месото трябва да се измие добре. След е нужно да е подсуши, нареже на кубчета и накрая да се прибави в тенджерата.

Разбъркайте добре и прибавете малко вода. Сложете капак и задушавайте около час и половина на слаб огън.

Пресипете сместа в глинен гювеч.

Нарежете домата на резени и заедно с доматеното пюре си прибавете в супата. Нарежете моркова и картофите на кубчета и добавете и тях.

Разбъркайте и прибавете вода. Посолете.

Сложете гювеча похлупен във фурната и гответе до готовност на зеленчуците.

Разрежете лютото чушле по дължина на две иго добавете в супата заедно с нарязаните чушки. Варете още 15 минути.

Преди да сервирате поръсете супата с нарязани зелени подправки по ваш избор.

Приятен апетит с тази питателна и ароматна традиционна унгарска супа!

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares