Пуешкото месо и мястото му във вашата кухня

Пуешкото месо и мястото му във вашата кухня

Пуйката е голяма птица, произхождаща от Северна Америка. Ловен е в дивата природа, както и отглеждан във ферми. Месото й е много питателно и е популярен източник на протеини, консумиран по целия свят.

Пуешкото месо е полезно и вкусно. Тази статия ще ви информира за всичко, което трябва да знаете за пуешкото месо и мястото му във вашата кухня.

Пуeшкото месо е богато на хранителни вещества

Две дебели филийки (84 грама) пуешко месо съдържат:

 • Калории: 117
 • Протеин: 24 грама
 • Мазнини: 2 грама
 • Въглехидрати: 0 грама
 • Ниацин (витамин B3): 61% от дневната нужда
 • Витамин B6: 49% от дневната нужда
 • Витамин B12: 29% от дневната нужда
 • Селен: 46% от дневната нужда
 • Цинк: 12% от дневната нужда
 • Натрий: 26% от дневната нужда
 • Фосфор: 28% от дневната нужда
 • Холин: 12% от дневната нужда
 • Магнезий: 6% от дневната нужда
 • Калий: 4% от дневната нужда

Хранителните вещества в пуйката зависят от разфасовката. Например, тъмното месо, което се намира в активните мускули като краката или бедрата, обикновено има повече мазнини и калории от бялото месо – докато бялото месо съдържа малко повече протеини.

Пуешката кожа е с високо съдържание на мазнини. Това означава, че разфасовките с кожата имат повече калории и мазнини, отколкото разфасовките без кожа.

Пуешкото месо и мястото му във вашата кухня - delish 221028 how to roast a turkey 317 horizontal rv web 1667860202

Ползи за здравето

Здравословен източник на протеин

Пуйката е богата на протеини храна.

Протеинът е важен за растежа и поддържането на мускулите. Той придава структура на клетките и помага за транспортирането на хранителни вещества в тялото ви.

Освен това диета с високо съдържание на протеини може дори да подпомогне загубата на тегло чрез насърчаване на усещане за ситост.

Нещо повече, пуешкото може да бъде по-здравословна алтернатива на червеното месо, тъй като някои наблюдателни проучвания свързват червеното месо с повишен риск от рак на дебелото черво и сърдечни заболявания.

Витамини от група В

Пуешкото месо е особено богат източник на витамини от група B, включително B3 (ниацин), B6 (пиридоксин) и B12 (кобаламин). Тези витамини от група В имат много предимства за здравето и на практика са незаменими.

Освен това пуешкото месо е добър източник на фолат и витамини В1 (тиамин) и В2 (рибофлавин) (1 Доверен източник).

Богат източник на минерали

Пуешкото месо е богато на селен, цинк и фосфор.

Селенът помага на тялото ви да произвежда хормони на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма и скоростта на растеж.

Цинкът е основен минерал, необходим за много различни телесни процеси, като генна експресия, протеинов синтез и ензимни реакции.

И накрая, фосфорът е жизненоважен за здравето на костите.

Пуешкото месо и мястото му във вашата кухня - 20220501 herb roasted turkey breast and stuffing mariel delacruz hero 0202a30550814c1088e8f4181a31444c

Как да добавите пуешкото месо към вашата диета?

Прясна или замразена пуйка може да бъде закупена през цялата година от местния хранителен магазин или месарница.

Пуешкото месо често се предпочита печено във фурната, но може да се приготви и на бавно с помощта на тенджера или тенджера, докато омекне.

Можете да го добавите към вашите салати, къри, сандвичи, бургери, супи, гювечета и т. н. Също така пуешкото е чудесен заместител на смляното говеждо месо.

Избягвайте обаче преработеното пуешко месо – салами и шунки. То не е толкова полезно, дори крие рискове за здравето като всяко друго преработено месо.

 

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares