Съдържа ли полентата глутен?

Съдържа ли полентата глутен?

Пълният отказ от глутен не е лесна задача. Понякога може да изглежда, че глутенът е скрит във всичко. Дори сладоледът, бърканите яйца в ресторанта и пържените картофи са подозрителни, но това не означава, че трябва изцяло да се откажете от всичките си любими храни.

Полентата е чудесен безглутенов заместител на пастата. Полентата се приготвя чрез смесване на царевично брашно с вода или мляко, при непрекъснато разбъркване на слаб огън. Въпреки че може да се яде самостойно, става по-вкусна когато е гарнирана със зеленчуци, с протеини под формата на сос или сирене.

Първоначално предпочитана в Северна Италия, полентата постепенно е става популярна в Европа и Съединените щати. Това, което някога е било храна основно на селяните, сега може да се намери в менютата на луксозни ресторанти по целия свят.

Има ли глутен в царевицата?

Царевицата не съдържа глутен – протеинът, отговорен за негативните реакции при хора с целиакия. Глутенът се намира в зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж.

Царевицата обаче съдържа собствени растителен протеин, наречени зеин. Повечето хора с целиакия понасят добре царевицата.

Съдържа ли полентата глутен? - corn 117811741

Безопасна ли е полентата за хора с целиакия?

Въпреки че е рядкост, някои хора реагират на царевицата по същия начин, както реагират на пшеничния глутен.

Царевичният протеин зеин, може да причини автоимунна реакция при някои хора с целиакия. Не всички хора с целиакия или чувствителност към глутен ще реагират на царевица, но ако установите, че симптомите ви не се облекчават след премахването на глутена от вашата диета, може би си струва да експериментирате и с отстраняването и на царевичните продукти.

Тъй като царевичното брашно не съдържа пшеница или глутен, внимателно приготвената полента е безопасна за хора с целиакия. Въпреки това, кръстосаното замърсяване е проблем. Не забравяйте да закупите сертифицирано безглутеново царевично брашно или пакетирана предварително сготвена полента, за да сте сигурни, че е напълно без глутен.

Здравословна ли е полентата?

Както прясната, така и сушената царевица имат здравословни хранителни вещества. В световен мащаб царевицата се използва като важен източник на калории, витамини и минерали.

Полента всъщност е просто варено царевично брашно. За да се създаде царевично брашно, царевичните зърна се смилат на едър прах.

Царевичното брашно се предлага в много разновидности, по полентата традиционно се прави с жълто царевично брашно.

Когато се приготвя само с вода и царевично брашно, полентата съдържа много витамини и минерали, но не е важен източник на нито един от тях. Въпреки това, някои сортове са подсилени или обогатени, за да се увеличи хранителната стойност.

Съдържа ли полентата глутен? - opt aboutcom coeus resources content migration serious eats seriouseats.com recipes images 2015 05 20150501 polenta vicky wasik 5 018e7507df9940f9b1d9cd0b5f67339b

Добре приготвената полента може да бъде чудесно допълнение към вашата здравословна диета.

Пълнозърнестите храни са важна част от здравословната диета. Повечето безглутенови продукти са направени от рафинирани въглехидрати, като ориз и картофи, вместо пълнозърнести храни. Американската диабетна асоциация препоръчва царевично брашно като начин за увеличаване на пълнозърнестите храни в диетата.

Въпреки че съдържа почти 90 процента въглехидрати, полентата съдържа фибри, които ще ви помагат да се чувствате сити и ще намаляват скоковете на кръвната захар.

Една четвърт чаша сушено царевично брашно или полента има около 130 калории, 2 грама фибри и 3 грама протеин.

Ако не сте опитвали полента, сега е моментът да се разнообразите с това питателно и вкусно ястие.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares