Надеждни ли са домашните тестове за хранителна чувствителност?

Надеждни ли са домашните тестове за хранителна чувствителност?

Много хора изпитват чувствителност към храни. Хранителната чувствителност се изразява в имунен отговор към специфична храна.

Въпреки че са необходими повече изследвания, смята се, че чувствителността към храната се задвижва от производството на антитела и други клетъчно-медиирани реакции в тялото. Симптомите не са животозастрашаващи, но са неприятни.

Тестовете за чувствителност към храни обикновено проверяват как имунната ви система реагира на различни видове храни.

Надеждни ли са домашните тестове за чувствителност към храни?

Много тестове за чувствителност към храни в домашни условия измерват имунния отговор на тялото ви към различни храни чрез тестване на нивата на определени антитела в кръвта ви, като IgG и IgG4, след като сте били изложени на различни хранителни антигени.

Има обаче само ограничени доказателства в подкрепа на използването на тези тестове, така че резултатите от тях не трябва да се приемат за чиста монета.

„Повечето домашни тестове и дори тестове, направени в лаборатории за чувствителност към храни, не са проведени по строго научен начин“, обяснява в интервю за www.healthline.com  д-р Дейвид Д. Кларк, сертифициран гастроентеролог и президент на Асоциацията за психофизиологични разстройства.

Освен това някои проучвания предполагат, че наличието на тези антитела може да не е точен или надежден маркер за чувствителност към храна, защото много други антитела и клетъчно-медиирани реакции могат да бъдат част от причините за чувствителността към храна.

Множество организации, включително Канадското дружество по алергия и клинична имунология и Американската академия по алергия, астма и имунология, съветват да не се използват тези тестове за диагностициране на чувствителност към храни.

Някои тестове твърдят, че ви помагат да разберете как тялото ви може да реагира на определени храни въз основа на генетични фактори. Оказва се, че дори и този вид изследвания не могат да дадат точна информация по въпросите за хранителната чувствителност на даден човек.

Надеждни ли са домашните тестове за хранителна чувствителност? - gettyimages 1124272194 5105b2478659438cb09bc33ed280c8f5

Какво трябва да направите, ако смятате, че имате хранителна чувствителност?

Ако смятате, че имате хранителна чувствителност или изпитвате необясними симптоми, следните две стъпки могат да ви помогнат да идентифицирате причината:

Започнете дневник за храна и симптоми

Това може да ви помогне да забележите модели, за да определите дали определени съставки може да причиняват храносмилателни проблеми или други симптоми. Ако предпочитате да не водите писмени записи, има няколко приложения, които могат да направят регистрацията по-удобна.

Уговорете си среща с лекар или диетолог

Здравен специалист може да ви помогне да изключите други потенциални причини за симптомите и да определи дали може да имате хранителна алергия или непоносимост.

Медицински специалист може да препоръча елиминираща диета, която включва премахване на потенциални задействащи храни от вашата диета и повторното им бавно въвеждане, за да се определи кои от тях могат да допринесат за вашите симптоми.

Има много състояния, които могат да бъдат причина за храносмилателни симптоми. Те могат да останат недиагностицирани, ако симптомите неправилно се припишат на чувствителност към храна. Сред най-често срещаните са синдром на раздразнените черва, възпалителни заболявания на червата, камъни в жлъчката и пептична язва.

Други фактори също имат значение, като например:

  • стрес;
  • дехидратация;
  • лишаване от сън;
  • лекарства;
  • непълноценна диета;
  • лоши хранителни навици.

Като цяло изследването на хранителната чувстителност на даден човек е доста по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Ето защо консултацията с лекар винаги е препоръчителна, за да се установят точните причини и решения за проблемите.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares