Сладоледът – полезен или вреден?

Сладоледът – полезен или вреден?

В съвремието ни хората все по-често си задават този въпрос по отношение на много храни. Хората се интересуват от различните храни и начини на хранене, защото се интересуват от здравето си.

Сладоледът е любима храна през лятото на хората из целия свят. Ето защо е нормално да го поставим под светлината на прожекторите и да видим има ли защо да се притесняваме от него.

Първото, което трябва да се каже, че ако се консумира в умерени граници, сладоледът няма да ви причини никакви проблеми. Това важи за почти всяка храна. Основният риск, ако започнете за прекалявате със сладкото изкушение, е натрупването на излишни килограми. Максималното количество, което може да се приеме за умерена консумация е 100 гр. на ден. Друг въпрос е дали сладолед трябва да се яде всеки ден.

Сладоледът съдържа доста захар. Има обаче и варианти с подсладители и дори такива обогатени с протеин. Те са добър избор за трениращи хора и за такива, спазващи различни хранителни режими. Истината е обаче, че тези екстри за са сметка на вкуса. Не очаквайте да е много вкусен. Няма как да е като класическия сладолед. По-скоро можем да кажем, че прилича  на него.

Другата основна съставка на всеки сладолед, освен захарта, е разбира се млякото. Има данни, че жените, които консумират пълномаслени млечни продукти напълняват по-малко в сравнение с тези, които избират нискомаслените. Едната причина затова, че е често нискомаслените продукти имат добавена захар, за да се компенсират бедните вкусови качества на продукта. За друга причина се спряга едно съединение в млечната мазнина – конюгирана линолова киселина. Счита се, че тя подпомага отслабването.

Освен това млякото в сладоледа запазва всички свои полезни свойства и вещества. То съдържа калаций, калий и калий, витамини А, D, B12. Така че, ако сладоледът е приготвено от пълномаслено мляко, това е плюс и за вкуса му, така и за хранителния му състав.

Консумацията на сладолед се свързва с добро настроение, защото стимулира отделянето на серотонин в мозъка. Сладоледът съдържа и аминокиселината триптофан, която има успокояващо нервната система действие.

Не всичко обаче е идеално. Консумацията на студени напитки и храни в горещото време носи стрес за организма, затова по-добре похапвайте сладоледа в по-хладните вечерни часове. Яжте го бавно, за да се стопли и стопи още в устата, така организмът се адаптира към създалата се температурна разлика между тялото и сладоледа.  Когато се храним с горещи храни правим същото, нали?

Не се препоръчва да съчетавате студения сладолед с топло кафе или каквато и да е друга топла напитка. Редуването на студено и топло непосредствено едно след друго е вредно за емайла на зъбите. За хората с чувствителни зъби това би било направо мъчение.

На пазара има огромен избор от сладоледи. По-разумно е обаче да се насочите към класическите вкусове от ванилия и шоколад. Те имат най-малко добавени оцветители и  изкуствени аромати. Големият брой такива в останалите зелени, лилави, сини и какви ли още не сладоледи, и то в комбинации, може да ви докара и обрив или друга алергична реакция, ако сте предразположен към това.

Можете да изпробвате да приготвите сладолед у дома. Така ще сте сигурни какво точно има в него и ще ги направите по ваш вкус. Има най-различни рецепти. Може да го приготвите изцяло сами, а може и да си помогнете с някои готови смеси от магазина. Добра идея е да го приготвите или поне гарнирате с различни плодове – така ще го направите по-витаминозен и полезен.

Желанието да се разхладим през жегите е напълно естествено. Не си забранявайте сладоледа, просто не прекалявайте. Повече вода, айрян, повече плодове и зеленчуци, кисело мляко с плодове – това са нещата, които помагат най-много.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares