Смокините – райският плод

Смокините – райският плод

Есента наближава, а с нея ще се появят по пазарите и вкусните смокини. Специалистите твърдят, че те са плодът, който е най-полезен за профилактика на бъбречните и сърдечно-съдовите заболявания. Освен това са и много вкусни сами по себе си, а и като съставка в множество рецепти.

Смята се, че за първи път смокини за отглеждани в Египет. След това са се разпространили на остров Крит и изобщо в цяла Древна Гърция. Там те били много ценени, дори износът им бил забранен със закон. В Древен Рим пък били обявени за свещен плод.

Смокините могат да се консумират както пресни, така и сушени. В кулинарията смокините са предпочитани, защото се съчетават отлично с множество продукти. Те вървят добре с мед, с вино, сирене, пилешко, риба, цитруси, с месо, в сладкиши. Например в еврейската кухня често смокините се комбинират с пилешко месо. В средиземноморската кухня смокините се слагат в салати.

В Турция често ги използват за направата на различни десерти, като например известният Инджир татласъ, а в  Италия приготвят смокинова фокача. Запознайте се с тези рецепти, както и научете как се панират смокини в следващите редове.

Инджир татласъ

Необходимите продукти

  • 15 броя сушени смокини
  • 15 ореха
  • 200 гр. захар
  • 300 гр. вода
  • 1 пръчка канела
  • каймак или разбита сметана за сервирането

Начин на приготвяне

Измийте смокините. Подсушете ги и махнете дръжките им.

Залейте ги с 300 мл. топла вода и ги оставете да престоят така един час.

Отцедете смокините. Не изхвърляйте водата, запазете я.

Във всяка смокиня сложете по един орех.

Наредете смокините в тенджера.

Разтопете захарта във водата, в която смокините престояваха.

Залейте смокините в тенджерата с разтопената захар.

Сложете вътре и канелата.

Сложете тенджерата на котлона. Намалете го когато заври. Трябва да се варят около 30 минути докато течността стане на гъст, тъмен сироп.

Ако има орехи, които са излезли от смокините, върнете ги обратно вътре в тях.

След като свалите тенджерата от котлона, оставете смокините да се охладят на стайна температура.

Сервирайте ги с каймак или разбита сметана.

Смокинова фокача

Необходимите продукти

  • 450 гр. брашно
  • 250 мл. вода
  • 10 гр. мая
  • 1 с. л. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 5-6 смокини
  • 2 с. л. мед
  • 1 с. л. лимонов сок
  • няколко стръка пресен розмарин

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топла вода.

Пресейте брашното.

Добавете към брашното солта, захарта, олиото и маята и замесете тесто.

За да втаса тестото покрийте го и го оставете на топло място за около час. Трябва да увеличи обема си два пъти.

Смесете меда и лимоновия сок и ги загрейте докато получите сироп.

Измийте и подсушете смокините Нарежете ги на половинки.

Разточете тестото на кръг с диаметър 26 см.

Сложете тестото в тава върху хартия за печене, Надупчете го на няколко места с вилица.

Върху тестото наредете смокините с разрязаната част нагоре. Намажете ги с медено-лимоновия сироп. Най-отгоре сложете розмарина.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

След като извадите фокачата от фурната, намажете я с остатъка от сиропа.

Сервирайте фокачата когато изстине.

Панирани смокини

Необходимите продукти

  • 200 -250 гр. брашно
  • кората на един лимон
  • 2 яйца
  • 100 мл. прясно мляко
  • 2-3 с. л. захар
  • 20-25 смокини
  • 1 ч. ч. олио

Начин на приготвяне

Изсипете брашното в дълбока купа.

Настържете кората на един лимон.

Прибавете към брашното кората от лимона, два жълтъка, прясното мляко и захарта.

Разбъркайте докато получите гъсто тесто.

Разбийте белтъците на сняг и постепенно ги добавете към тестото.

Измийте и подсушете смокините.

Смокините се овалват в тестото и се запържват в предварително загрято олио.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares