7 салати с червено цвекло и още нещо

7 салати с червено цвекло и още нещо

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук. Ядат се корените му, които имат тъмночервен цвят. С червено цвекло е съставка в много салати и супи, най-известната от които е боршът. Листата на цвеклото са зелени и също могат да се ядат. Имат вкус, близък до този на спанака. От цвеклото може да се прави и сок.

Хранителен състав

Цвеклото имат 43 калории за 100 грама. Състои се от 88 % вода. Съдържа доста въглехидрати за зеленчук – 10 %. То съдържа почти 7 грама захар на 100 грама. Богато е на фибри и витамини – витамин А, бетаин (на него се дължи червеният му цвят), множество витамини от група В и втинамин С. Съдържа калий, калций, магнезий, манган, селен, фосфор и други минерали.

Червеното цвекло е изключително полезна храна. Консумация му помога за нормализирането на кръвното налягане, има противовъзпалително действие, подобрява храносмилането. Цвеклото е отлична храна при режим за отслабване, противораково действие, полезно е и за очите, заради бета каротинът, който се дъръжа в него. Червеният зеленчук е богат и на фолиева киселина, това го прави много полезна храна за бременните жени.

Не на последно място сред качествата на цвеклото, трябва да кажем, че то е и много вкусно! Запознайте се с нашите 5 предложения за свежи витамонозни салати с червено цвекло.

С рукола и козе сирене

Сварете 2 глави цвекло. Нарежете ги на тънки кръгчета.

Сложете в чиния 280 грама рукола. Отгоре наредете цвеклото и 100 грама козе сирене.

Поръсете с 65 грама натрошени орехи.

Дресинг: смесете ч/4 ч. ч. зехтин, сока на ч/2 лимон, 1/4 ч. л. горчиця, 3/4 ч. л. захар сол и черен пипер на вкус.

Смесете добре и залейте салата с готовия дресинг.

Салата с червено цвекло и пиле

Запечете или сварете едно пилешко филе.

На сух тиган запечете за няколко минути 70 грама орехи.

Смесете месото и орехите с 50 мл. кисело мляко. Разбъркайте добре.

Добавете 2 глави нарязано червено цвекло – сурово или варено, както го обичате повече.

Овкусете с сол и зехтин и разбъркайте.

Поръсете с наситнен с  магданоз.

По корейски

Почистете 2 глави цвекло и 3 моркова. Настържете ги.

Смесете 300 мл вода. 2 с. л. олио, 1 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 1/2 с. л. сол и 5 скилидки чесън, смачкани с преса.

Залейте настърганите зелечуци с маринатата и нека престоят 1 ден в хладилник преди консумация.

Със сирене

Сварете 2 глави червено цвекло. Нарежете го на кубчета.

Нарежете 150 гр. сирене на кубчета.

Накъсайте на дребно 1/3 връзка босилек.

Разбъркайте всичко и овкусете със сол и зехтин.

С портокалов сок

Сварете 3 глави червено цвекло и ги нарежете на кубчета.

нарежете на дребно половин връзка магданоз и 4 скилидки чесън.

За дресинга: смесете сока от половин портокал, 1 с. л. зехтин и 1 с. л. оцет балсамико.

Смесете цвеклото, чесъна и магданоза и залейте с дресинга.

Добавете сол и черен пипер на вкус.

Със сушени сливи и хрян

Изпечете във фолио 2 глави цвекло и 3 картофа.

Накиснете за 10 минути в гореща вода 50 грама сушени сини сливи.

Отцедете ги и ги нарежете на ситно.  Смесете ги с 1 корен настъргян хрян и 70 мл. кисело мляко.

Овкусете със сол и черен пипер и оставете в хладилник.

Нарежете на лентички цвеклото, картофите и една ябълка.

Ябълката залейте с 1 ч. л. лимонов сок.

Разбъркайте цвеклото, картофите и ябълкатаи поръсете с 50 грама тиквени семки.

Залейте със соса от хрян, разбъркайте добе и сервирайте.

Витаминозна салата

Настържете една глава цветло, 2 моркова, 2 средно кисело ябълки.

Смесете всичко и овкусете със сол на вкус, зехтин и оцет.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares