Солта – вредна и полезна

Солта – вредна и полезна

Макар че не можем да живеем без сол, ако я приемаме в по-големи количества, тя е вредна за здравето.

Солта е съединение на натрия и хлора, наричано натриев хлорид. Двете вещества са важни за организма, но не бива да се прекалява с тях. Натрият участва в поддържането на баланса на течностите в организма, в пренасянето на нервните импулси, в съкращаването на мускулите. Хлоридите поддържат алкално-кислелинния баланс и подпомагат действието на натрия.

Според Световната здравна организация препоръчително да е всеки човек да приема максимално количество сол 5 грама на ден. Това се равнява на една чаена лъжичка.

Последици за здравето от прекомерната употреба на сол

Когато количеството натрий в организма стане прекомерно, бъбреците не успяват да го изхвърлят с урината. По-високото ниво на натрий в кръвта създава проблем, защото се свързва с повече вода и така се увеличава кръвния обем. Това води до повишено кръвно налягане. То от своя страна може да доведе до мозъчен инсулт, инфаркт, аневризма, сърдечна недостатъчност, нарушения във функциите на бъбреците и др.

Прекомерният прием на сол се свързва с повишен риск от рак на стомаха. Солта вреди и на костите, защото колкото повече натрий се приема, толкова повече калций се изхвърля с урината. Когато калцият е в недостиг, той може да почне да се извлича от костите и така тяхната плътност намалява. Така те стават по-чупливи. Това е заболяване известно като остеопороза.

Според данните българите консумиране двойно повече сол от препоръчително. Дори повече – над 10 грама на ден. Така ние сме на второ място в света по консумация на сол. Това е една от причините сърдечно-съдовите заболявания да са с такива високи стойности у нас.

Къде се крие солта?

70 % от консумираната дневно сол от българите се съдържа в преработени и консервирани храни. Останалите 30 % сами прибавяме в храната си у дома.  Ето храните, които съдържат най-много сол:

 • хляб и тестени изделия – хляб, баници, закуски, соленки;
 • месни продукти – колбаси, сушени и пушени меса, консерви и др. ;
 • сирена;
 • сухи супи и бульони;
 • рибни продукти – солена, пушена риба, консерви;
 • пикантни закуски – солети, пуканки, солени ядки;
 • консервирани зеленчуци – туршии, консерви, сокове;
 • сосове и подправки;
 • картофени продукти – чипс, инстантно картофено брашно.

Храни с естествено съдържание на натрий са рибата, мидите и други морски храни, месото, млякото и други. Растителните храни съдържат минимални количества натрий.

Как да консумираме по-малко сол?

 1. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци.
 2. Избягвайте преработените храни.
 3. Избирайте пресните продукти пред консервираните.
 4. Избягвайте туршиите.
 5. Не солете храната допълнително.
 6. Купувайте обезсолени маслини, вместо солените.
 7. Обезсолявайте сиренето във вода.
 8. Слагайте по-малко сол когато готвите.
 9. Използвайте растителни подправки.
 10. Опивайте храната преди да я посолите. Може да няма нужда от още сол.
 11. Не слагайте солница на масата.
 12. Опитайте се да научите децата си още от малки да консумират минимални количества сол.

Можем да подобрим здравословното си състояние като намалим приема на сол. Може в началото да изглежда много трудно, а храната да ни се струва безвкусна, но с времето вкусът ни ще се адаптира.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares