Мидите са изключително вкусни, лесни за приготвяне и много здравословни. Те са предпочитана храна за през лятото, особено край морето. Мидите са богати на витамини, минерали и аминокиселини. В суров вид съдържат 137 калории за 100 грама.
Ако сте на морето или близо до него, няма да ви е трудно да намерите пресни миди, тоест с черупка. Ако обаче нямате възможност за такива, може да използвате замразени. И за двата вида важат две много важни правила, за да се приготвят вкуснo – да бъдат отлично почистени и измити и второ – да не се преваряват, защото стават жилави. Готвят се до пет минути.
Мидите могат да бъдат приготвени на супа, на салата, могат да бъдат и основно ястие. Вижте нашите предложения.
Мидена супа
Съществуват различни варианти на рецептата, някои са с повече зеленчуци, а други с фиде вместо с ориз.
Необходимите продукти
- 1 кг. миди с черупка
- 100 гр. кисело мляко
- 40 гр. ориз
- 50 мл. олио
- 2 моркова
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък стеблена целина
- 1 малка глава лук
- 1 домат
- 1/2 връзка девeсил
- 1 дафинов лист
- 1 жълтък
- 1 с. л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Мидите се почиства и измиват отлично. Това е много важно, защото ако остане пясък в тях, това ще провали супата. Чесънът се запържва за кратко в половината количество олио. Целите стръкове девeсил и се добавят към запържения чесън заедно с мидите.
Мидите трябва да се готвят така около две минути докато се отворят. Така полученият бульон се прецежда, а мидите се вадят от черупките им.
Лукът морковите и целината се нарязват и се запържват в другата половина от олиото в отделен съд за кратко. Изчакайте ги да омекнат и прибавете 1 литър вода и литър от готовия бульон. Прибавете дафиновия лист и оставете супата да заври.
Доматът трябва предварително да попарите във вряла вода и да го обелите. Направете го на пюре или на кубчета и го прибавете в супата. След 10 минути се добавя оризът.
Киселото мляко се разбърква заедно с брашното и жълтъка. Добавяте малко от бульона, за да изравнят температурите на супата и застройката. Когато оризът се свари, добавете застройката полека, за да не се пресече супата. Овкусява се със сол и пипер и чак най-накрая се прибавят мидените ядки.
От миди може да приготвите и чудена салата.
Трябва да ги почистите и измиете добре. Кипвате вода и ги слагате в нея за няколко минути да се сварят. Не повече от пет, след което ги вадите от водата. Ако мидите са с черупка ще трябва да ги отстраните. Мидените ядки трябва да изстинат, след което се овкусяват с олио или зехтин, малко сол, оцет или лимон по желание. Нарязва се и се добавя и малко лук, за предпочитане пресен, защото салата става по-свежа и лека. Сервира се студена. Няма дълъг срок на трайност. Дори и да не се стигне до разваляне на мидите, те просто изсъхват и губят вкусовите си качества.
Миди натюр
Мидите натюр са истински деликатес, а се приготвят изключително лесно.
Необходимите продукти
- 1.5 миди с черупка
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. ч. бяло вино
- 2 стръка целина
- 1 стрък зелен лук
- 2 с. л. зехтин или краве масло
- сол, черен пипер
Сложете предварително мидите да престоят в солена вода, веднага след като сте купули и пристигнали у дома. Така ще ги запазите живи. После ги измийте старателно с телена четка и издърпайте, отстранете мустачките. Това се прави с рязко движение по посока дължината на мидата. Отворените миди трябва да се изхвърлят, защото те са вече развалени, Пресните миди имат много кратък срок на годност.
В широка тенджера се поставят всички съставки. Готвят се така, задушени с капак, за 5 минути. Затворената тенджера се хваща с ръкавици и се разклаща добре.
Мидите са готови когато са вече отворени. Мидите, които не са се отворили, не се ядат, Те са развалени. Отстранете ги.
Миди с ориз
Има и други варианти на рецептата. Разликите идват от съотношението миди-ориз. Има рецепта, която е в повече ориз, отколкото миди. А ето обратният вариант- с малко ориз и много миди, както характерно се приготвят в района на Бургас.
Необходимите продукти
- 2 кг. миди с черупка
- 1 малка глава лук
- 3-4 с. л. олио
- 1 ч. ч. ориз
- 1 домат
- няколко стръка пресен джоджен
- няколко стръка пресен магданоз
- сол и черен пипер
- вода
Измийте мидите и ги сложете в тенджера с капак на котлона без никаква добавена течност. Така те ще се отворят. Това ще стане след няколко минути. Свалете ги от котлона и сосът, който се е отделил, прецедете с марличка и заделете. Почистете мидите от мустачетата.
Наситнете лука и го запържете в олио. Запържете леко и ориза докато стане стъклен и после добавете заделения сос и вода. Съотношението вода ориз трябва да е 2:1. Водата и количеството сос ще прецените според обема на мидите.
Нарежете дома на кубчета и го прибавете заедно с подправките. Гответе ориза до готовност. 2-3 минути преди да го свалите от котлона прибавете мидите и джоджена. Разбъркайте добре. Сервирайте топло, поръсено с наситнен магданоз.