Тенденции
Изкуството на фюжън кухнята: където традицията среща иновациите
Храната винаги е била отражение на културата и историята, но тъй като светът става все по-взаимосвързан, кулинарните традиции се смесват и се развиват. Влезте в света на фюжън кухнята, където различни вкусове и техники се сливат, за да създадат вълнуващи и иновативни ястия. Какво представлява […]
Удоволствие без угризения – продукти, които промениха лайфстайла
В забързаното ежедневие, изпълнено с не малко стрес, всеки от нас иска в края на деня да се отпусне, да си достави малко удоволствие. Проблемът е, че много от дейностите, които ние като възрастни практикуваме с такава цел, са вредни за здравето. Съвременният пазар обаче […]
Трябва ли да се тревожим от замърсители в морските храни?
Факт е, че морските храни могат да съдържат токсини, инфекциозни паразити или химически замърсители, като тежки метали и органични съединения. Двучерупчестите мекотели се хранят чрез филтриране на големи количества морска вода, която може да съдържа вредни патогени, които причиняват стомашно-чревни проблеми при чувствителните хора. Цигуатоксинът […]
Какво е устойчивост и какво общо има с храната?
„Устойчивост“ е понятие, трудно за дефиниране, тъй като може да означава различни неща в зависимост от контекста, в който се обсъжда. Концепцията обаче е много повече от модерен термин. Най-често цитираното определение е дадено от Комисията Brundtland на ООН за устойчиво развитие през 1987 г.: […]
Безопасно ли е да се готви с етерични масла?
Етеричните масла, които се извличат от растения, са най-известни с употребата си в ароматерапията, като допълваща здравна практика, която включва вдишване на ароматите или смесване на маслата с лосион или масажно масло. Налице е нарастващ интерес към други употреби на тези масла, включително използването им […]
Топ тенденции в храната през лятото
Докато топлите лятни дни ни посрещат с по-дълги дни и ярки залези, небцето ни очаква с нетърпение вкусовете, които оживяват през този толкова обичан сезон. Тъй като всяка година носи нови кулинарни тенденции и иновативни подходи към класическата лятна храна, за любителите на храната е […]
Хранене на растителна основа – все по-засилваща се тенденция
Като цяло интересът на потребителите към включването на повече растителни продукти в диетата им нараства. Начинът на хранене, ориентиран към растенията, наскоро беше дефиниран като „ стил на готвене и хранене, който набляга, но не се ограничава само до храни от растителни източници – плодове […]
Веганството реформира ресторантите
Що се отнася до кулинарните тенденции, веганството е тази, която бележи драматичен ръст през последното десетилетие и още повече през последните няколко години. Загрижените за здравето си потребители и поддръжниците на правата на животните от цял свят, повече от всякога са посветени на спазването на […]
5 съвета за по-устойчиво хранене
Какво означава устойчиви храни, устойчив начин на хранене? Има се предвид храни и навици, които имат мисъл за природата и идващите поколения. Такива, които опазват околната среда и могат да съществуват в унисон с нея. Ясно е, че това, което слагаме в чиниите си, оказва […]
Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене?
Години наред учените казват на света, че започва да ни липсва земя за отглеждане на култури и селскостопански животни, което предизвиква бъдещи опасения за храната. Сега изследователите търсят различни начини за отглеждане на питателни храни, които да заменят тези, чието отглеждане вече не е толкова […]
Плюсове и минуси на суровоядството
Яденето само на сурови храни (суровоядство) се превърна в популярна диетична тенденция през последните години, като много хора вярват, че диета, състояща се единствено от неварени плодове, зеленчуци, ядки и семена, може да осигури многобройни ползи за здравето. Диетата със сурова храна, известна още като […]
От ротативки до залите за хранене в Лас Вегас
Разнообразието винаги е било подправката на живота. Това мото е особено на почит в Лас Вегас, там където динамиката не стихва, където се раждат новите тенденции и където забавлението е на най-високо ниво. В Лас Вегас няма изключения – там дори и начинът на хранене, […]
ГМО храни – плюсове и мунуси
Всички храни от генетично модифицирани растения трябва да отговарят на същите изисквания за безопасност като храните без ГМО. Те вероятно ще имат решаваща роля за изхранване на нарастващото население на света, особено в райони със суров климат. Има обаче опасения относно възможните рискове. В тази […]
Периодичното гладуване – за кого и как е полезно?
Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече са чували за периодичното гладуване. Най-вероятно и вие дори имате приятели, които го практикуват. Въпреки че този режим стана популярен последно време, гладуването като цяло не е нищо ново. В миналото гладуването се е използвало като […]
Коя диета ще е най-популярна през 2023?
Модата се мени постоянно. Не само по отношение на дрехи, обувки, забавления и т.н., но и по отношение на храненето и диетите. Не винаги модните решения са смислени, добри и подходящи за нас, но 2023 година изглежда, че ще ни донесе късмет. Най-модерната диета през […]
Най-добрите възможности за лечение на хранителна зависимост
Тази статия изброява 4-те най-често срещани варианта за лечение на пристрастяване към храната. 1. Програма от 12 стъпки Един от начините за справяне с хранителната зависимост е да намерите добра програма от 12 стъпки. Те доста си приличат и всъщност имат за първообразец 12-те стипки […]
Хранителната пирамида – остаряло разбиране за храненето
Експертите казват, че препоръките на хранителната пирамида може да са остарели, тъй като начинът на живот на хората се е променил през годините. Разнообразието може да е подправката на живота, но нов доклад предполага, че диети, които насърчават избор от широк набор храни, вместо да […]
Какво е социалното и екологично значение на растителната диета?
„На растителна основа“ е доста широк термин, който често се използва за описание на варианти на вегетарианска диета. Mоже да означава веганска диета, която изключва всички животински продукти, диета, съставена предимно от растения с малки количества животински продукти като сирене или риба, или някъде по […]
Топ 5 на на най-скъпите подправки в света
5. Дълъг пипер: $47/паунд Известен също като пипли, дългият пипер е плод на цъфтящо лозово растение. С отличителен коничен вид, тази скъпа подправка е била популярна в африканската, индонезийската, индийската и средиземноморската кухня. По време на първата обсада на Рим, откуп от дълъг пипер, злато […]
Какви ще са тенденциите относно храненето през 2023
Какво да очакваме като тренд през новата 2023 година по отношение на храните и напитките? Вижте дали новите тенденции ще ви изненадат! Food mood Food mood или в превод „храна за добро настроение“ е изискан начин да се каже храна с канабис. Популярността на ястията […]