Топ 10 на най-странните храни по света, II част

Топ 10 на най-странните храни по света, II част

6. Звезден пай, Англия

Въпреки че това ястие може да идва с това романтично звучащо име, то може да не е такова, което ще се появи на масата за вечеря. Звездният пай е наистина странна храна и произхожда от село в Корнуол, Англия. Традиционно се сервира на 23 декември, приказката зад това ястие може да го направи малко по-апетитно.

Легендата разказва, че една нощ през 16-ти век героичен моряк гребял една декемврийска вечер по време на силна буря и се върнал с достатъчно голям улов, за да нахрани гладуващите жители на града. Корнуолският пай се приготвя чрез изпичане на сардинки, яйца и картофи под кора за баница – ключовият фактор за едноименното е, че главите на рибите трябва да стърчат от пая.

 

Топ 10 на най-странните храни по света, II част - 6.

7. Очни ябълки от риба тон, Япония

Когато става въпрос за риба тон в Япония всяка една хапка се поглъща, дори очите. Запознайте се със следващата странна храна: очни ябълки от риба тон. Можете да ги купите евтино в местните супермаркети. Ако се осмелите да опитате този рибен деликатес, ще го намерите в менютата на ресторанти в цялата страна.

Естествено има много различни рецепти за очни ябълки с риба тон, но най-лесният начин да ги приготвите е да ги сварите или задушите на пара, да овкусите с чесън или соя и Бон Апети! Може да ви се стори изненадващо, че вместо да имат вкус на риба тон, очните ябълки на рибата тон всъщност имат вкус на калмари.

Топ 10 на най-странните храни по света, II част - 7.

8. Балут, Филипините

Още един яйчен деликатес: балут от Филипините. Какво е балут? Това е оплодено яйце, обикновено патешко, което се е развивало около две-три седмици, сварено живо и след това изядено директно от черупката, Традиционно трябва да направите дупка в горната част, да изсмучете пикантната течност и след това да смачкате останалата част от развитото яйце – пера, кости и всичко останало.

Топ 10 на най-странните храни по света, II част - 8.

9. Уитлакоче, Мексико

Искали ли сте някога да опитате царевична гъба? Едва ли. Може би ще промените решението си, след като опитате тази странна храна с произход от Мексико.

Уитлакоче, известен още като царевична царица или мексикански трюфел, е местен деликатес, който всъщност е болен царевичен кочан. Накратко уитлакоче се приготвя от растителна болест, която расте по класовете на царевицата, около зърната. Високо ценено като кулинарен специалитет, ястието очевидно има дървесен, землист аромат от гъбата.

Топ 10 на най-странните храни по света, II част - 9.

10. Surströmming, Швеция

Дали ще се престрашите  да го опитате след като усетите дъха на този шведски деликатес? Surströmming не звучи толкова заплашително. Това е леко осолена ферментирала херинга от Балтийско море и е традиционна  храна в шведската кухня от 16 век.

Проблемът идва след като разберете, че surströmming означава „кисела херинга“ и ароматът отговаря на името й. При приготвянето на това странно ястие се използва достатъчно сол, за да се предотврати гниенето на суровата херинга, докато ферментира. Новоотворена кутия surströmming има една от най-гнилите миризми на храна в света. Все пак има смелчаци, които не просто са я опитали, а дори и им е харесала.

Топ 10 на най-странните храни по света, II част - 10

Топ 10 на най-странните храни по света, I частАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares