Топ 10 съвета за готвене в микровълнова фурна

Топ 10 съвета за готвене в микровълнова фурна

1. Винаги избягвайте метала

Никога не поставяйте нищо метално в микровълновата. Това включва фолио, прибори за хранене и всякакви съдове с метална облицовка. Металът отразява микровълните и се запалва – това е често срещана причина за кухненски пожари, а кухненските пожари бързо се превръщат в домашни пожари.

2. Разделете храните по време на готвене

По-големите, по-плътни храни като нишестени зеленчуци и по-дебели разфасовки месо ще се нуждаят от по-дълго време за готвене от по-малките по обем храни. За да избегнете преваряването на някои храни и недостатъчното приготвяне на други, приготвяте ги поотделно, като започнете с по-големите продукти и да добавяте по-малките храни постепенно към тях.

3. Режете по-едрите парчета храна

По-големите парчета месо и по-едрите зеленчуци, като картофите например, ще се сготвят много по-бързо, ако ги нарежете на по-малки парчета преди да ги сложите в микровълнова фурна.

4. Подредете храната правилно върху подходяща за микровълновата фурна повърхност

Намерете подходящ за микровълнова фурна съд или чиния за готвене и разпределете храната възможно най-равномерно в един слой. Тъй като храната около външните краища на съда ще се приготви по-бързо от центъра, опитайте се да подредите по-масивната част от храната, обърната настрани от центъра на съда, ако е възможно.

Подходящите за микровълнова фурна съдове трябва да бъдат етикетирани с подходяща икона. Стъклените и керамичните съдове обикновено са безопасни за микровълнова фурна, дори и да не са етикетирани.

5. Покрийте с домакинско фолио

Когато готвите ястия с високо съдържание на течности, като макаронени изделия, ориз или супи, покрийте със стреч фолио и пробийте, за да задържите течността и да позволите на топлината да излезе – това предотвратява неприятни експлозии.

Топ 10 съвета за готвене в микровълнова фурна - 1289065522 h 1024x700 1

6. Не препълвайте съдовете

Течността в храната може да избухне или да се разпръсне в микровълновата, така че или покрийте свободно това, което затопляте, с подходяща за микровълнова чиния, или се уверете, че е в достатъчно голяма купа. Може също да поставите купата или чашата, в която готвите, във втора чиния, за да хванете всичко, което прелива.

7. Перфектното поширано яйце

За перфектно поширано яйце в микровълнова фурна, счупете го в чаша с дебело дъно, след което пробийте жълтъка с нож или вилица – това е наистина важно. Жълтъкът се готви по-бързо от белтъка, така че оставянето на мембраната непокътната ще накара жълтъка ви да направи опит за свобода под  оказания му натиск. Гответе го така на средна температура за 30-секунди.

Ако го готвите с друга храна, можете да използвате високо, тъй като колкото повече неща има в една микровълнова фурна, толкова по-малко микровълни абсорбира всяко от тях и толкова по-нежно се готви всичко.

8. Почистете

В случай на разливи или засъхнала храна, просто поставете резен лимон в купа с вода и го поставете в микровълновата за 30 секунди. Извадете лимона и го разтрийте върху  петната или запечените остатъци, за да ги омекотите и изчистите по-лесно.

9. Разбърквайте храната редовно за равномерно разпределение на топлината

Готвенето в микровълнова не е равномерно, защото то работи чрез разбъркване на водните молекули. Те може да не са равномерно разпределени в храната, така че трябва да готвите храната на по-кратки интервали и да разбърквате поне по средата, за да сте сигурни, че топлината може да се разпространи наоколо.

10. Не яжте веднага

Храната, приготвена във микровълновата фурна, ще продължи да се готви около минута, след като машината бъде изключена. Затова се опитайте да устоите на изкушението да ядете веднага и оставете храната да престои за минута, за да могат молекулите да се „успокоят“.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares