Доброто храносмилане е от решаващо значение за силна имунна система и дълъг живот. Съвременната реалност обаче показва, че почти всички хора са засегнати от различни видове храносмилателни разстройства.
Тук се сещаме за една добра поговорка: „Ние сме това, което ядем“. Всъщност много култури вярват, че тайната на здравото тяло и непобедимата имунна система се крие в червата. Здравословната диета обаче често е непълна без правилното количество подправки и билки, които подпомагат храносмилането.
Възползвайте се от тези пет най-добри за храносмилането, които се добавят към храната на хората от векове поради техните естествени лечебни качества и безкрайни ползи за здравето на червата.
- Семена от кориандър
Кориандърът имат охлаждащ ефект, семената му са чудесни за справяне с киселини. Те са помощник за успокояване на разстроен стомах, както и предотвратяват образуването на газове.
Пригответе си натурален лек, като добавите 2 супени лъжици семена от кориандър в чаша гореща вода и можете да забравите за подуването, язвата, газовете и диарията
- Копър
Копърът успокоява лошото храносмилане благодарение на противовъзпалителните си свойства и помага за предотвратяване на заболявания на червата. Освен това прави чудеса с кожата, правейки я сияйна. В Индия, например, традиционно се сервира след хранене, за да освежи дъха, да намали киселината в стомаха и да балансира храносмилателния процес.
Дъвчете копър след хранене вместо дъвка, за да подобрите здравето на червата. Кърмещите майки може да го добавят към чая си, за да облекчат коликите на бебето си.
- Кардамон
Кардамонът подобрява вкуса на храните. Когато се смесва с чай и кафе, кардамонът неутрализира стимулиращия ефект на кофеина, като по този начин действа като естествен лек при стрес и безпокойство. Известно е, че намалява излишната стомашна киселина и възстановява функцията на червата.
Добавете кардамон към ястията си и бъдете сигурни, че ще намалите подуването и газовете в стомаха и тънките черва. Освен това дъвченето му след хранене е най-добрият и естествен начин да освежите дъха си.
- Джинджифил
Джинджифилът има отлични свойства за повишаване на имунитета, помага при кашлица и настинка. Ето защо мнозина го добавят към топлите си напитки през зимата. Освен това джинджифилът може естествено да намали високите нива на кръвната захар.
Джинджифилът има както затоплящ, така и охлаждащ ефект върху храносмилането, всичко това поради своя пикантен вкус и сладък успокояващ послевкус.
Ако чувствате, че сте преяли, смесете 10-20 гр. с гореща вода, като добавите малко лимон и мед за неутрализиране на токсините и подобряване на храносмилателните процеси.
- Семена от кимион
За повечето хора кимионът не е нищо повече от обикновена подправка, но това не е така. В допълнение към качествата си,които многократно стимулират храносмилането, кимионът е богат на желязо и е чудесен за подсилване на имунната система.
1-2 чаени лъжички семена от кимион на ден 15 минути преди хранене в рамките на 3 месеца служат за естествена защита на вашето здраве. Освен това, когато се добави към здравословна диета, той ускорява процеса на отслабване. Действайки като мощен храносмилателен тоник, той е добър за прочистване на червата от токсини и паразити.