Рибата може да бъде вкусна и здравословна, стига да знаете кои видове да изберете. Вземането на решение каква точно риба да купите може да бъде голямо предизвикателство, особено когато го правите за първи път, защото има толкова много видове, от които да избирате. Коя е най-вкусната риба в света? В коя страна предпочитате да я опитате?
Има толкова много различни видове риба с различни вкусове. Някои фактори определят вкуса на рибата и те включват процеса на приготвяне, но най-важното е, че рибата трябва да е прясна, за да постигне най-добрия си вкус.
Специалистите по хранене препоръчват включването на риба в диетата. Това е така, защото е богата на омега-3 мастни киселини, витамини и други минерали като желязо, калций и калий.
По-долу са 5-те риби, определяни като най-вкусните риби за ядене в света:
1. Треска
Треската има мек и маслен вкус, което я прави една от най-вкусните риби за ядене в света. Нейната деликатна текстура създава прекрасно усещане в устата. Предпочитана е и защото може да се приготви по много различни начини, запазвайки вкуса си. Някои от начините, по които може да се приготви, включват печене, запичане, поширане и др.
Благодарение на мекия си вкус, този вид риба контрастира идеално с ефектни и цветни съставки като билки, горчица, лимон и маслини. Няма значение дали предпочитате супа от морски дарове, рибни такоси, яхнии или салати, защото треската може да се използва във всичко това и много повече.
2. Лаврак
За разлика от повечето други видове, лавракът няма прекалено рибен мирис и вкус, вероятно заради това е сред най-вкусните риби. Има леко сладък вкус с високо съдържание на мазнини, но това, което кара хората да го обичат повече, е неговата плътна и месеста консистенция. Текстурата му е влажна, твърда и нежна, което ви кара да искате да се насладите на всяка хапка.
Вкусът е отличин и когато е пържен, скара, поширан или на пара. Може да се овкуси със зехтин, кокосово масло, черен пипер и други подправки. Може да се сервира с гарнитури като картофи, ориз или кус-кус.
3. Камбала
Камбалата е риба, която има вкус на пържола. Текстурата й е твърда и месеста, а когато се приготви правилно, вкусът е леко сладък. Вкусът й може да се сравни с този на треската, само че е малко по-сладък и по-твърд. Що се отнася до приготвянето й, камбалата е универсална.
Можете да изберете да я изпечете на скара, въпреки че има страхотен вкус и когато е поширана, пушена и дори пържена. Съдържанието на мазнини в камбалата е относително ниско, което я кара да изсъхне, когато се пече твърде много. Съчетава се добре с гарнитури от зеленчуци, особено с нишестени като тиква и картофи.
4. Червен скобар
Името червен скобар идва от розовия, почти румен оттенък на рибата. Вкусът й също е мек, какъвто е случаят с повечето риби в този списък. Едно от предимствата на червения скобар е неговата универсалност; следователно може да се приготви по много начини и с много различни вкусове. Вкусът е неописуем, когато се консумира прясен, което го прави любима риба на повечето любители на морски дарове.
5. Сьомга
Няма съмнение, че сьомгата е може би най-популярната и най-обичаната риба в този списък. Много фактори обаче причиняват промяна във вкуса на сьомгата. Някои от тези фактори включват вида, сезона на годината, метода на отглеждане и начина на готвене. Поради високото си съдържание на мазнини тази риба има наситен и мазен вкус.
Приготвянето на атлантическата сьомга също е универсално. Можете да я пържите на тиган, да я печете, да я запържите или дори да я печете на скара и резултатите ще бъдат само апетитни. Ако е розова сьомга, най-добрият метод за готвене е пържене или печене, докато червената сьомга е най-вкусна в сурови варианти като суши. По какъвто и начин да я приготвите, сьомгата си остава най-вкусната солена риба.