Топ 5 ползи от консумацията на нар

Топ 5 ползи от консумацията на нар

Наровете са кръгли плодове с твърди, лъскави червено-жълти кори. Разтворете един нар и ще видите подобните на скъпоценни камъни вътрешни семена, известни като арили, които могат да се консумират веднага или да бъдат изцедени на сок.

Наровете са изключително полезни, имат превъзходен вкус, като се използват като основна и като допълваща вкуса съставка.

Хранителен профил на нара

Порция от 80 грама осигурява:

  • 41 калории
  • 1.0 гр. протеин
  • 0,2 гр. мазнини
  • 9,4 гр. въглехидрати
  • 3,6 гр. фибри
  • 192 мг калий
  • 10 мг витамин С

Топ 5 ползи от консумацията на нар - pomegranate 002

Топ 5 ползи за здравето от консумацията на нар

1. По-нисък риск от сърдечни заболявания

Нарът е богат на защитни съединения, които имат антиоксидантни свойства. Те са полезни за здравето, тъй като предпазват не само нашите клетки от увреждане, но и от съединения като холестерола. Това означава, че включването на нар в диетата редовно, може да бъде ефективно средство за намаляване на риска от атеросклероза.

През 2013 г. проучване разглежда ефекта от консумацията на 150 мл сок от нар всеки ден в продължение на две седмици върху пациенти с високо кръвно налягане (хипертония) и установява, че това може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Друго проучване от 2005 г.  е установило, че пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при пациенти с коронарна болест на сърцето.

Въпреки това, посочените данни са от малки проучвания и резултатите трябва да бъдат възпроизведени с по-големи размери на извадката, преди изследователите да могат да потвърдят директната връзка на тези здравни ползи с консумацията на сок от нар.

2. По-добро костно здраве

Две проучвания от 2014 г. и 2015 г. показват, че консумацията на нар изглежда има превантивен ефект върху загубата на костна маса при мишки, но към днешна дата това не е възпроизведено в опити с хора.

Резултатите са показали, че както сокът, така и екстрактът от семена на нарове, могат да бъдат от потенциална полза, особено за жени в средна възраст и менопауза.

Топ 5 ползи от консумацията на нар - pomegranate 1600x900 1

3. По-добри спортни постижения

Проучване от 2016 г. показва, че съдържанието на антиоксиданти в наровете и сока от нар може да намали мускулната болка и да подобри възстановяването след тренировки с тежести. Друго проучване също демонстрира, че екстрактът от нар подобрява представянето в рамките на 30 минути след приема му при спортове, включващи бягане.

4. Противовъзпалителни свойства

Наровете са с три пъти по-висока антиоксидантна активност  от тази на червеното вино и зеления чай, така че е нормално да имат и полезни противовъзпалителни свойства. Има различни изследвания, проучващи потенциалните противовъзпалителни свойства на нара.

Първоначалните изследвания показват, че плодът може да помогне в борбата с възпалението в червата, докато други проучвания разглеждат потенциалните противовъзпалителни ефекти на едно антиоксидантно съединение, наречено пуницинова киселина, което се намира в маслото от семена на нар, върху клетките на рака на гърдата.

Статия в Journal of Research in Medical Sciences също съобщава за малък опит, при който пациенти с диабет тип 2 консумират сок от нар всеки ден и слес 12 седмици показват по-малко маркери на възпаление в кръвта си.

5. По-добра памет

Изследванията за това как наровете и сокът от тях могат да повлияят на когнитивната функция все още са в начален етап.

Едно малко проучване с участниците с леки, свързани с възрастта оплаквания от паметта, са консумирали по 225 мл сок от нар дневно. След четири седмици е отчетено е подобрение в начина, по който участниците се справят във вербалните и визуални задачи.

Други изследвания показват, че сокът от нар може да има когнитивни ползи при мишки. Отново са необходими по-сериозни изследвания, преди да може да се направи здравна претенция за наровете и паметта.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares