3 рецепти с нар

3 рецепти с нар

Наровете за изключително полезни. Те са чудесни и като основна, и като допълваща съставка. Изпробвайте нашите 3 лесни, бързи, вкусни и супер здравословни рецепти с нар.

Салата с киноа, сирене фета и нар

време за подготовка: 10 мин

време за готвене: 15 мин

Порции: 4, а като гарнитура за 6-8

Необходимите продукти:

  • 300 грама киноа;
  • 1 глава червен лук, нарязан на ситно;
  • 85 грама стафиди;
  • 100 грама сирене фета, натрошено;
  • 200 грама семена от нар;
  • 85 грама препечени кедрови ядки или препечени бадеми на люспи;
  • кориандър, листа от магданоз и мента, грубо нарязани;
  • сока от 3 лимона;
  • 1 ч. ч. захар.

3 рецепти с нар - recipe image legacy id 1201639 11 e0a1ec1 1

Сгответе киноата, като следвате инструкциите на опаковката. Отцедете я добре от водата и я разпределете върху чиния или широка плитка купа, за да се охлади бързо.

Когато киноата е почти охладена, разбъркайте всички останали съставки и прибавете обилно обилно количество от подправки.

Салата с билки и нар

Време за приготвяне: 15 мин

Порции: 4

Необходимите продукти:

  • сок и кора на 1 лимон;
  • 1 супена лъжица меласа от нар;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 1 ч. ч. захар;
  • 1 краставица, почистена от семките и нарязана на ситно;
  • 2 големи домата, почистени от семките и нарязани на ситно;
  • 110 грама семена от нар (или семена от 1 нар);
  • малка връзка магданоз, нарязан;
  • малка връзка копър, нарязан;
  • малка връзка мента, цялата нарязана.

Начин на приготвяне

В голяма купа разбийте заедно лимоновата кора и сока, меласата от нар, зехтина, захарта и малко от подправките.

Добавете краставицата, доматите, почистени и нарязани на ситно, семенате от нар и магданоз, копър и джоджен. Разбъркайте всичко и сервирайте.

3 рецепти с нар - pomegranatesalad 3dc42a0

Печен карфиол с нар и подправки

Време за подготовка: 10 мин

Време за готвене: 1 час

Порции: 4

Необходимите продукти:

  • 1 ч. л. рас ел ханут;
  • ¼ ч. л. канела;
  • ½ ч. л. пушен червен пипер;
  • 1 скилидка чесън, счукана;
  • 1 ч. л. зехтин;
  • 170 грама кисело мляко;
  • 1 малък карфиол;
  • 2 супени лъжици тахан;
  • сок от 2 лимона;
  • 400 грама консерва нахут, отцеден;
  • 2 пълнозърнести питки;
  • 100 грама семена от нар (или семена от 1 малък нар);
  • 2 супени лъжици слънчогледови семки, препечени;
  • малка шепа плосък магданоз, само листа, наситнени;
  • малка шепа листа от мента, нарязани.

3 рецепти с нар - roasted spiced cauliflower ad129f9

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180C-160C.  В малка купа смесете заедно рас ел ханута, канелата, червения пипер, чесъна, олиото и киселото мляко.

Вземете карфиола, отстранете външните листа и основата на стъблото, така че да се побере в голяма форма за печене. Прибавете подправената смес от кисело мляко върху него, след което изсипете 100 мл вода в тавата за печене около основата на карфиола.

Покрийте с фолио и печете във фурната за 45 минути.

Сложете тахана в купа и бавно добавете лимоновия сок при непрекъснато бъркане, за да направите гладък сос – трябва да е с консистенция на крем.

Когато карфиолът се запече, махнете фолиото и върнете във фурната за още 10-15 минути. Сложете нахута в тенджера с 50 мл вода и гответе на среден огън, докато се загрее. Подправете, след това натрошете с преса за картофи. Разбъркайте  с 1 ч. л. таханов сос.

Извадете карфиола от фурната и сложете питките да се затоплят за 2-3 минути, докато нарязвате карфиола на 8 филийки.

За да сервирате, поставете затоплените питки върху всяка чиния, отгоре със смления нахут, последван от резенчетата карфиол. Полейте с останалия таханов сос и поръсете върху семената от нар, слънчогледовите семки и билките.

Сервирайте топло или студено.

Повече за полезните свойства на нара, можете да научите тук.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares