Лятото е важно да сме добре хидратирани. Вода ни носи и храната. Освен това е важно това, което си е важно през цялата година – да си набавяме достатъчно витамини, минерали, фибри и разбира се да ни е вкусно. Всичко това е по-лесно да се постигне през лятото. Разнообразието от плодове и зеленчуци на пазара e огромно.
Ето нашата класация на 7-те перфектни храни за през лятото. Защо сме избрали именно тях – разберете в следващите редове.
Манго
Знаете ли, че мангото е наричано „кралят на плодовете“? Това е така, защото то съдържа цялата дневна нужда от витамин А и С, още много фибри и антиоксиданти, много магнезий. Мангото съдържа и много желязо. Най-добре е да консумирате целия плод, ако искате да получите всички ползи от него. Използвайте го за нещо сладичко като десерт, например пасирайте манго с кисело мляко, малини и малко мед на вкус.
Тиквички
Тиквичките съдържат много вода, имат много малко калории и са страшно вкусни. Те са идеален помощник в отслабването, като могат да се приготвят по безброй много нискокалорични начини. Помагат в превенцията на раковите заболявания. Съдържат много манган и витамин С и по този начин се отразяват чудесно на сърдечно-съдовата система. Спомагат за намаляването на холестерола, съдържат и фолиева киселина, която е полезна за бременните жени, но също така предпазва и от инфаркт и инсулт. Пригответе си ги пълнени, печени на фурна, на зеленчукови кюфтенца, на супа, на мусака, а защо не и по всички тези начини.
Смокини
Смокините съдържат много фибри. Фибрите спомагат храносмилането и обмяната на веществата. Смокините подпомагат премахването на мазнините и изчистването на организма от токсините. Освен това съдържат много витамини и минерали, желязо, фосфор, калций, манган и калий. Може да ги хапнете с кисело мляко или да ги прибавите нарязани към мюслито ви сутрин. В средиземноморските държави често ги прибавя смокини към различните салати, защо не пробвате?
Диня
Няма нищо по-освежаващо от студената диня. Динята е 92 % вода. Семките и съдържат много белтъчини и мазнини и от тях се приготвя растително масло. Динята съдържа 80 калории за 100 грама плод. Богата е на ликопен – антиоксидант с противораково действие.
В Италия правят десерт от диня, бадеми, шоколад и канела, а също така и сладолед от диня. В Русия правят бира от кората на динята, в южните щати приготвят туршия от диня. В България също може да ви почерпят с туршия от корите на динята, а и със сладко от тях. Тук също така хапваме динята със сирене.
Сливи
Те имат само 30 калории за 100 грама. Богати са на калий, органични киселини, минерални соли, фибри, витамини А, В и С. Поради леко киселия си вкус са перфектни за направата на конфитюри и компоти. Използват се и в много десерти. Полезни са пресни и сушени.
Праскови
За прасковите се твърди, че намаляват апетита и поради тази причина са перфектна междинна закуска. Яжте по една праскова всеки ден докато им е сезона. Може да я хапвате с кисело мляко, с извара, или в плодова салата.
Нектарини
Нектарините съдържат минерала бор. Той е важен за метаболизма на калция, който пък е важен за костите. Борът помага за успокояване на апетита по време на предменструалния синдром и менопаузата. Нектарините съдържат витамини от група В, желязо и калций. Интересна идея е да запечете нектарини, нарязани на половинки и без костилка, на грил или във фурната. Поръсете ги с мед и канела.
Лятото е чудесен момент да се опитате да замените сладките десерти с хапването на повече плодове, а мазните меса с вкусно приготвени зеленчуци. Лятото ни помага да се храним по-здравословно и трябва да се възползваме от тази възможност.