Топ тенденции в храната през лятото

Топ тенденции в храната през лятото

Докато топлите лятни дни ни посрещат с по-дълги дни и ярки залези, небцето ни очаква с нетърпение вкусовете, които оживяват през този толкова обичан сезон. Тъй като всяка година носи нови кулинарни тенденции и иновативни подходи към класическата лятна храна, за любителите на храната е от съществено значение да са в течение какво да очакват на фестивали за храна, събирания и дори в своите кухни.

Вижте какви 10 тендеции се открояват най-ясно за предстоящото лято.

1. Растителни бургери и хот-дог

Тъй като все повече хора се ориентират към вегански и вегетариански диети, растителните бургери и хот-дог стават все по-популярни. Марки като Beyond Meat и Impossible Foods предлагат опции за печене на скара, които имат вкус много близък до истинския.

2. Ядливи цветя

Като начин да издигнат ястията и да ги направят по-привлекателни визуално, много готвачи използват ядливи цветя в своите рецепти. Тази тенденция може да се види в различни летни ястия, като салати, коктейли, десерти и сладоледи.

3. По-здравословни алтернативи на сладолед

Потребителите търсят по-здравословни варианти, дори когато става въпрос за сладолед. Все по-популярни стават марките, които предлагат нискокалорични алтернативи с високо съдържание на протеини и креативни вкусове.

4. Древни зърна

Загрижените за здравето си потребители откриват хранителните предимства на древните зърна като киноа, амарант и фаро. Очаквайте да намерите тези зърна в летни салати, каши и пържени картофи.

5. Ферментирали храни

Продължаващият интерес към здравето на червата доведе до повишаване на популярността на ферментиралите храни. Продукти като комбуча, кимчи и кефир се превърнаха в редовни добавки към много летни менюта.

6. Карфиол

Като универсална и нисковъглехидратна алтернатива на нишестените гарнитури, карфиолът вече може да бъде намерен в менюто под формата на ориз от карфиол, кори за пица и дори ньоки.

7. Устойчиви и местни съставки

Тъй като опасенията за климата набират сила, много хора избират да подкрепят местни, сезонни продукти и екологично устойчиви източници на храна.

8. Храни и напитки, съдържащи CBD

CBD, непсихоактивно съединение от растението канабис, стана повсеместно в различни кафенета, барове и ресторанти. Обикновено се добавя към продукти като кафе, коктейли и дори сладолед с твърдението, че насърчава релаксация и може да помогне при тревожност и болка.

9. Храна и напитки с въглен

Въгленът се превърна в модерна съставка, особено в напитки като лимонади, лате и смутита. Известен е със своите детоксикиращи свойства и често се използва като естествен оцветител за храна.

10. Грозни плодове и зеленчуци

С нарастването на дебата за хранителните отпадъци някои готвачи и потребители се насочват все повече към несъвършените на външен вид продукти. Това може да доведе до увеличаване на ястията с деформирани или дефектни плодове и зеленчуци, които все пак са вкусни и питателни.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares