Мексиканската кухня е обичана по цял свят. Пригответе си у дома мексиканска тортиля и мексиканска салата и си спретнете импровизирана мексиканска вечер!
Тортиля
Време за приготвяне – 30 мин, посочените продукти са достатъчни за 10-12 броя тортиля.
Необходимите продукти
- 200 гр. брашно
- 200 гр. царевично брашно
- 1 к. л. разтопена мас или олио
- 200 мл. светла бира или вода
- 1 ч. л. сол
За пълнежа (по желание)
- смляно или ситно нарязано варено или печено месо (по избор)
- ситно нарязан лук
- варени яйца
- настърган кашкавал или сирене
- лютив или сладък доматен сос с фасул
- чили на прах
Начин на приготвяне
Замесете меко тесто от брашното, мазнината, бирата и солта. Направете го на топки с големина колкото яйце. Оставете ги да отлежат около 15 минути.
Разточете всяка топка на тънка питка с диаметър 12-15 см.
Пече ги върху плоча, не много силно нагрята, за да не загарят.
Тортилите трябва да се обръщат в момента, в който се получат мехурчета.
Сервират се по желание с пълнеж или без, тоест вместо хляб.
За пълнежа всички посочени продукти се смесват и се поставят в тортилята, след което тя се навива в позната форма на руло.
Мексиканска салата
Време за приготвяне – 50 минути, продуктите са достатъчни за 4 порции салата.
Необходимите продукти
- 500 гр. царевица от консерва
- 2 глави лук
- 100 гр. масло
- сух джоджен
- 1 ч. л. вегета
- сол
- пресни зелени люти чушки на вкус
- 2 с. л. олио
- резенчета лимони за украса
Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно и го запържете в олио.
След 10 минути добавете маслото, вегетата, солта и ситно нарязаните люти чушлета.
Накрая прибавете стритият сух джоджен и оставете за още 10-15 минути на слаб огън.
Салата се сервира след като изстине.
Украсете я с резенчета лимони.
Приятен апетит или по- добре buen provecho!