3 мита за отслабването

3 мита за отслабването

Темата отслабване е винаги актуална. Ето защо има и толкова много митове и спекулации, свързани с нея. Те обаче не са безобидни и ако сляпо вярваме в тях може не просто да направим отслабването бавно, но и нездравословно. Понякога именно погрешните ни вярвания са виновни за нашия провал. Ето защо е важно винаги да сме добре информирани от сериозни източници. Ето някои от митовете и заблудите, от които е добре да се освободим.

Отслабване със здравословно хранене

Много хора вярват, че вредните храни водят до напълняване, следователно хранейки се със здравословни храни, непременно ще отслабнем. От здравословното хранене има много ползи, но от него не се отслабва непременно. Не и ако не се осигури калориен дефицит. За да се получи отслабване е важно именно това – да се намалят калориите, приемани на дневна база. Те трябва да са по-малко от необходимите, за да може организма да посегне на складираните мазнини. Това е обратното на напълняването – когато приемаме повече от нужните калории, те се съхраняват под формата на мазнини.

Проблемът е, че не е достатъчно просто да се храните здравословно, за да отслабнете. Трябва да се се храните с нискокалорични храни, а по-висококалоричните трябва се консумират с мярка, за да може да се подсигури калориен дефицит.

Много от здравословните храни са нискокалорични, например изварата, яйцата, месото, рибата, плодовете и зеленчуците. Здравословни храни са обаче и ядките, меда, таханите, растителните масла и други, но те също така имат и много калории. Така че въпросът не е само в здравословното хранене, но и да се подбират по-нискокалорични храни, за да се осигури калорийният дефицит, чрез който всъщност се отслабва.

Забързване на метаболизма

Говори се много, че с определени хапчета, билки, отвари и какво ли още не може да забързаме метаболизма си и така да отслабнем. Това просто е прекалено хубаво, за да е истина. Метаболизмът на всеки човек е уникален, толкова сложен и в същото време се влияе от толкова много индивидуални фактори, че вярата в такива обещания е наистина наивна.

Спекулира се, че и дадени храни забързват метаболизма. Твърди се, че това може да се постигне и чрез спорт. Спорът е чудесен начин да се поддържаме във форма във всяко отношение, но забързване на метаболизма чрез натрупаната мускулна маса, може да се получи по-скоро само при професионалните спортисти и то далеч не в такива измерения, в които са склонни да си го представят повечето хора. Спортувайте, хранете се здравословно, грижете се за общото си здравословно състояние и не мислете за метаболизма си. Ако имате калориен дефицит, ще отслабнете. Малко вероятно е да имате проблеми с метаболизма си и да не сте разбрали досега.

Отслабване само по себе си

Това е основна грешка и заблуда. Начинът ни хранене не може да се отдели от нашата личност и ежедневие. Ето защо, ако искате да отслабнете и да задържите килограмите не е достатъчно да спазвате някаква диета за определен период от време. Нужно да е промените себе си и навиците си. Например да не използвате храната като заместител на забавление или утеха, да изградите по-добри навици за пазаруване – къде, кога и какво пазарувате. Готвите или се храните навън, ако ядете навън, то къде – дали мястото предразполага към избор на по-висококалорични храни или не и т. н. Важно е да сте физически активни и да се наспивате добре. Направените промени трябва да останат трайно, защото в противен случай е връщат и свалените килорами.

Отслабването не е нито толкова лесно, нито толкова трудно колкото изглежда. Ако човек има желанието да промени живота си, това е постижимо, но изисква усилия – не само на трапезата или във фитнес залата, но в придобиването на познания относно храната и начините на хранене.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares