Трябва ли да се тревожим от замърсители в морските храни?

Трябва ли да се тревожим от замърсители в морските храни?

Факт е, че морските храни могат да съдържат токсини, инфекциозни паразити или химически замърсители, като тежки метали и органични съединения. Двучерупчестите мекотели се хранят чрез филтриране на големи количества морска вода, която може да съдържа вредни патогени, които причиняват стомашно-чревни проблеми при чувствителните хора. Цигуатоксинът е пример за естествено срещащо се токсично вещество, открито в някои тропически риби.

Някои видове морски храни могат да носят малки количества невротоксични съединения като метилживак, диоксини и полихлорирани бифенили (PCB).

Смята се, че тези химикали могат да забавят развитието на мозъка при кърмачета и умерено да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. Изложените на най-голям риск от тези експозиции са бременни и кърмачки, кърмачета и малки деца.

Трябва ли да се тревожим от замърсители в морските храни? - istockphoto 1305699663 612x612 1

Колкото и тревожно да звучи това, важно е да се претеглят рискът спрямо ползата. Доклад на  СЗО, очертаващ рисковете и ползите от консумацията на риба, установи, че ползите от диетичните омега-3 мастни киселини превишават рисковете от излагане на живак при раждащи жени. Консумирането на риба по време на бременност намалява риска от забавено развитие на мозъка на плода в сравнение с бременни жени, които не ядат риба. Проучванията са установили, че нивата на диоксини и PCB в рибата обикновено са много ниски и малки експозиции на тези съединения при бременни жени няма да навредят на плода.

Съществуват също така ограничени доказателства от епидемиологични проучвания, показващи връзка с по-високия прием на живак (получен предимно от морски храни) и повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. Малките експозиции на живак могат да бъдат компенсирани от няколкото защитни за сърцето хранителни вещества, открити в рибите и други водни видове.

Хората, които ядат морски храни много често (5 или повече порции седмично) и уязвимите групи (бременни/кърмачки, бебета и малки деца) е добре да ограничат приема на видове с най-високо съдържание на живак (риба меч, акула, червен тон, жълтопер тон или тон ахи, консервирана бяла риба тон, кралска скумрия, марлин). Добър избор са треска, сом, миди, стриди, миди, скариди, сардини и мидите, защото те са с ниско съдържание на живак.

За да сведете до минимум риска от вредни патогени и паразити, гответе и съхранявайте морските храни при подходяща температура. Друг потенциален риск са вредните цъфтежи на водорасли или червени приливи, които могат да създадат токсични вещества в морските дарове, водещи до симптоми като диария, задух, астматични пристъпи и кожни обриви. Най-добрият начин да избегнете тези токсини е да купувате морски дарове от реномирани доставчици, които имат високи стандарти за качество и безопасност.

Трябва ли да се тревожим от замърсители в морските храни? - istockphoto 520490716 612x612 1

Въздействието на водните храни върху здравето в развиващите се страни

Понастоящем повече от 3,5 милиарда души по света са недохранени, като поне половината от всички деца страдат от дефицит на микроелементи. Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ)  са най-големият фактор за смъртността в световен мащаб. Морските храни могат да помогнат за подобряване на здравето чрез намаляване както на проблемите с недостиг на хранителни вещества, така и на честотата на ССЗ.

Увеличаването на глобалното производство и наличността на морски храни ще помогне за намаляване на цената им с 26% и ще увеличи консумацията им, което след това може да намали консумацията на червени и преработени меса, които са свързани с хронични заболявания, свързани с диетата, като ССЗ.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares