Гулаш се готви в много държави. Супата гюлаш в гювеч е традиционна за унгарската кухня. Думата „гулаш“ означава овчар. В миналото супата е била любима именно на овчарите, които я готвели из поляните в метални котли.
Супата има изтънчен и забележителен вкус. Тя става любима дори и на княза на Трансилвания Ференц Ракоци II, както и на повелителя на Австро-унгарската империя Франц Йосиф и жена му императрица Сиси. От над 20 години супата сулаш има свой международен фестивал в град Солнок.
Ако посетите Унгария, непременно опитайте тяхната супа гулаш, а може и да си я приготвите и у дома. Приготвянето й е по-лесно отколкото изглежда.
Необходимите продукти
- 3 с. л. олио
- 300 гр. кромид лук
- 6 скилидки чесън
- 1 с. л. червен пипер
- 2 с. л. кимион
- 1 с. л. млян кориандър
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
- 600 гр. говеждо месо
- 1 домат
- 1 морков
- 6 картофа
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 люто чушле
- 2 чушки
Начин на приготвяне
Нарежете на ситно лука и го запържете в нагрята тенджера. Прибавете наситнения чесън и всички подправки, а после разбъркайте.
Месото трябва да се измие добре. След е нужно да е подсуши, нареже на кубчета и накрая да се прибави в тенджерата.
Разбъркайте добре и прибавете малко вода. Сложете капак и задушавайте около час и половина на слаб огън.
Пресипете сместа в глинен гювеч.
Нарежете домата на резени и заедно с доматеното пюре си прибавете в супата. Нарежете моркова и картофите на кубчета и добавете и тях.
Разбъркайте и прибавете вода. Посолете.
Сложете гювеча похлупен във фурната и гответе до готовност на зеленчуците.
Разрежете лютото чушле по дължина на две иго добавете в супата заедно с нарязаните чушки. Варете още 15 минути.
Преди да сервирате поръсете супата с нарязани зелени подправки по ваш избор.
Приятен апетит с тази питателна и ароматна традиционна унгарска супа!