Въглехидрати и главоболие – има ли връзка между двете?

Въглехидрати и главоболие – има ли връзка между двете?

Не е рядкост хората да забелязват главоболие след ядене на определени храни, а храни с високо съдържание на захар или рафинирани въглехидрати, като парче шоколадова торта или купа паста, са сред обичайните заподозрени. Такива „хранителни задействания“ често се съобщават от хора, които имат мигрена.

За разлика от по-често срещаните тензионни главоболия, които повечето хора получават от време на време, мигренозните главоболия, които засягат една не малка част от хората, предимно жените. Хората с мигрена имат повтарящи се епизоди на умерено или тежко главоболие, често придружени от симптоми като гадене или чувствителност към светлина, които могат да попречат на нормалните дейности. Много хора не осъзнават, че главоболието, което имат, всъщност е мигрена.

В един преглед на проучвания, публикуван през 2018 г., показва, че близо 30 процента от пациентите съобщават, че определени храни или хранителни навици предизвикват главоболието им. Най-скорошните изследвания предполагат, че най-вероятно не храните причиняват мигрена, а по-скоро мигрената кара хората да ядат определени храни. Доказателства за това противоречащо на интуицията обяснение може да се намират в мозъка.

Въглехидрати и главоболие – има ли връзка между двете? - when should you be concerned about a headache.jpg

По време на началния стадий на мигренозен пристъп, наречен предупредителна или продромална фаза, която може да започне няколко часа до дни преди да настъпи фазата на главоболието, хората могат да изпитат симптоми като умора, мозъчна мъгла, промени в настроението, чувствителност към светлина, мускулна скованост, прозяване и повишено уриниране.

През това време изследванията с изображения на мозъка показват, че хипоталамусът, област от мозъка, която регулира глада, се активира, което кара хората да искат и да ядат определени храни. Става ясно, че тази област се променя в дейността си, преди да започне болката. Това, към което човек посяга в отговор, често е богато на въглехидрати, нещо много вкусно, въпреки че точната храна варира от човек на човек. Някои хора искат пикантни или солени закуски, докато други жадуват за сладкиши и шоколад. Тогава, след като са се отдали на желанието си за похаване и започне фазата на главоболието на мигрената, е естествено хората да се чудят дали нещо, което са яли, е допринесло за болката.

Въглехидрати и главоболие – има ли връзка между двете? - pieces of broken dark chocolate in a turquoise bowl on blue stone table with cocoa beans and powder

Шоколадът е сред най-често съобщаваните храни, които предизвикват мигрена, но в един преглед на проучвания, публикувани в списанието Nutrients през 2020 г., изследователите стигат до заключението, че няма достатъчно доказателства, за да се каже, че шоколадът може да причини мигрена. В повечето случаи човек би получил главоболие, независимо дали е ял шоколад или не в този начален стадий на мигрена. Така че, ако жадувате за лакомство по време на ранните етапи на главоболие, няма смисъл да се лишите от него.

Факт, който трябва да се вземе предвид, е че храните с високо съдържание на захар или рафинирани въглехидрати могат да причинят скок на кръвната захар, което води до прекомерен инсулинов отговор. Инсулинът помага за нормализиране на кръвната захар, но твърде много инсулин може да надхвърли целта, което води до ниска кръвна захар. Това състояние се нарича реактивна хипогликемия и главоболието е един от неговите симптоми, заедно с чувство на слабост, треперене, умора и замаяност.

Диетата с високо съдържание на рафинирана захар и преработени въглехидрати може да повиши нивата на възпаление в тялото, а това прави човек по-податлив на мигренозни атаки. Има някои ограничени изследвания в подкрепа на тази идея и може би си струва да се опитате да намалите добавената захар в полза на противовъзпалителни храни като плодове, зеленчуци, ядки, боб, пълнозърнести храни и риба.

Достатъчно син, добра хидратация, умерена физическа активност и разбира се здравословна, балансирата диета – това са вашите оръжия срещу мигрената.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares