Въпроси и отговори за употребата на ябълков оцет

Въпроси и отговори за употребата на ябълков оцет

Ябълковият оцет се получава чрез ферментация на захарите от ябълките, което ги превръща в оцетна киселина – активната съставка в оцета. В магазините може да видите ябълков оцет, обозначен като „филтриран“ (бистра течност) или нефилтриран – последният съдържа нещо, известно като „майка“. Това означава, че има протеини, ензими и полезни бактерии и придават на този тип оцет мътен вид.

Ползите за здравето от ябълковия оцет могат да включват:

  • Може да подобри нивата на глюкозата и инсулина след прием на въглехидрати.
  • Може да увеличи усещането за ситост и да помогне за намаляване на приема на калории.
  • Може да намали теглото и телесните мазнини.
  • Проучванията показват, че може да бъде полезно за нивата на холестерола и кръвното налягане.
  • Подобно на други оцети, той има антимикробни свойства

Хранителен профил на ябълковия оцет

Супена лъжица (15 ml) осигурява:

  • 3 кcal / 13 kj
  • 0,1 g въглехидрати
  • 11 mg калий
  • 1 mg калций
  • 1 mg магнезий

Как можете да използвате ябълков оцет?

Ябълковият оцет може да се използва в готвенето или в дресинги за салати.

Ако да пиете ябълковия оцет, уверете се, че е достатъчно разреден – твърде кисел е, за да го пиете чист. Като се има предвид, че той не е официално лекарство, няма официални указания как да се консумира. Обикновено се разбъркат между 1 ч. л.- 2 с. л. ябълков оцет в чаша вода.

Въпроси и отговори за употребата на ябълков оцет - apple cider vinegar 1200x628 facebook 732x549 1

Безопасен ли е ябълковият оцет за всички?

Важно е да се отбележи, че тъй ябълковият оцет не е официално лекарство, въпреки че често хората го консумират със здравни цели, няма официални указания за това как да го приемате. Също така има ограничени налични данни за ефектите от дългосрочната употреба или консумацията на големи количества ябълков оцет. Всичко това означава, че трябва да бъдете внимателни в употребата му.

Потенциалното понижаване на кръвната захар може да бъде проблематично за диабетици, включително тези, които използват инсулин и може да намали нивата на калий в организма. По същата причина е най-добре да се избягва приемът на ябълков оцет, ако приемате някакви диуретични лекарства.

За тези, които страдат от гастропареза или забавено изпразване на стомаха, при което движението на храната между стомаха и тънките черва е забавено, ябълковият оцет може да влоши симптомите и затова трябва да се избягва.

Съществува също опасение, че киселинните напитки могат да причинят увреждане на зъбния емайл. Като предпазна мярка е добра идея да разреждате оцета по подходящ начин, никога да не го консумирате чист и да не отпивате от него през целия ден. Може също да помогне изплакването на устата с прясна вода след консумацията му.

Като цяло, полезен ли е ябълковият оцет?

Да, ябълковият оцет има някои ползи за вашето здраве. Проучванията показват, че може да ви помогне да отслабнете, като намали приема на калории и като съдейства за понижаването на  нивата на кръвната захар и инсулина след консумация на въглехидрати. Въпреки че са необходими повече изследвания, се смята, че ябълковият оцет помага за поддържане на ниски нива на холестерола. Така че може да считате ябълковият оцет за полезен, просто го използвайте умно.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares