Вишните – подценяваният плод

Вишните – подценяваният плод

Вишните са чудесен плод, макар че не всеки ги обича и често хората предпочитат черешите пред тях. Запознайте се с ползите и рисковете от консумацията на вишни.

Вишните са добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти.

Ето някои от ключовите хранителни вещества, които се съдържат в 1 чаша (140 гр) сурови, неподсладени вишни:

  • Въглехидрати: 19 гр
  • Калории: 77
  • Фибри: 3 гр
  • Протеин: 2 гр
  • Мазнини: 0.5 гр
  • Витамин C: 16% от дневната стойност
  • Витамин А: 8% от дневната стойност
  • Калий: 10% от дневната стойност
  • Мед: 12% от дневната стойност
  • Манган: 12% от дневната стойност

Вишните също са с високо съдържание на антиоксиданти, особено антоцианини, които им придават ярко червения цвят. Проучванията показват, че вишните могат да имат противовъзпалителни, противоракови и предпазващи сърцето ефекти, поради съдържанието си на антиоксиданти. Освен това, вишните са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което ги прави здравословно допълнение към балансирана диета.

Ползи за здравето от вишните

Вишните имат няколко потенциални ползи за здравето, включително:

Намаляват възпалението

Вишните са с високо съдържание на съединения, наречени антоцианини, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства. Консумирането на вишни може да помогне за намаляване на възпалението и свързаните с него състояния като артрит, подагра и мускулни болки.

Подкрепа за здравето на сърцето

Антиоксидантите във вишните могат да помогнат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на оксидативния стрес, понижаване на кръвното налягане и подобряване на нивата на холестерола.

Подобряване на съня

Вишните са естествен източник на мелатонин, хормон, който регулира циклите сън-събуждане. Консумацията на сок от вишни или добавки може да помогне за подобряване на качеството и продължителността на съня.

Помагат за възстановяването на организма след тренировка

Противовъзпалителните и антиоксидантните ефекти на вишните могат да помогнат за намаляване на мускулната болка и да ускорят възстановяването след тренировка.

Подкрепа за здравето на мозъка

Съединенията във вишните могат да помогнат за предпазване от свързан с възрастта когнитивен спад. Това става чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението в мозъка.

Подкрепа за здравето на червата

Вишните са добър източник на фибри, които поддържат здравето на червата, като насърчават растежа на полезни чревни бактерии и подобряват храносмилането.

Вишните - подценяваният плод - food 024

Потенциални странични ефекти от консумацията на вишни

Докато вишните като цяло са безопасни за повечето хора, има няколко потенциални странични ефекти, които трябва да знаете:

Храносмилателни проблеми

Вишните са с високо съдържание на фибри, което може да причини храносмилателен дискомфорт като подуване на корема, газове или диария при някои хора, особено ако се консумират в големи количества.

Алергични реакции

Някои хора са алергични към вишни и могат да получат симптоми като копривна треска, подуване или затруднено дишане. Ако имате анамнеза за хранителни алергии, говорете с вашия лекар, преди да консумирате вишни.

Взаимодействие с лекарства

Вишните могат да взаимодействат с определени лекарства, особено с разредителите на кръвта. Ако приемате такива лекарства, говорете с вашия лекар, преди да консумирате вишни или добавки с вишни.

Проблеми със зъбите

Вишните са киселинни и могат да разрушат зъбния емайл, ако се консумират в големи количества или за дълъг период от време. Важно е да изплакнете устата си с вода след консумация на вишни или продукти от вишни.

Заключение

Ако почувствате някакви неблагоприятни ефекти след консумация на вишни, преустановете консумацията им и се консултирайте с медицински специалист. Като цяло, добавянето на вишни към вашата диета може да бъде вкусен и здравословен начин за поддържане на цялостното ви благосъстояние.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares