Вреден ли е беконът или полезен?

Вреден ли е беконът или полезен?

Много хора имат отношения на любов и омраза към бекона. Те обичат вкуса му, но се притесняват, че е вреден за здравето. Дали обаче това твърдение не е поредния мит, който науката за храненето е разбила?

Как се прави беконът?

Има различни видове бекон и крайният продукт може да варира от производител до производител. Беконът се прави от свинско месо, въпреки че можете да намерите и продукти като пуешки бекон.

Беконът обикновено преминава през процес на сушене, по време на който месото се накисва в разтвор от сол, нитрати и понякога захар. В повечето случаи след това сланината се опушва.

Сушенето и опушването са начини за запазване на месото, но тези методи на обработка също допринасят за характерния вкус на бекона и спомагат за запазването на червения му цвят.

Добавянето на сол и нитрати прави месото неблагоприятна среда за развитие на бактерии. В резултат на това беконът има много по-дълъг срок на годност от прясното свинско месо.

Беконът е преработено месо, но степента на обработка и използваните съставки варират при различните производители.

Вреден ли е беконът или полезен? - bottom view becon slices cutting board red black pepper small bowls brown white bread wooden table 140725 103011

Беконът съдържа много мазнини

Мазнините в бекона са около 50% мононенаситени и голяма част от тях е олеинова киселина. Това е същата мастна киселина, за която зехтинът е възхваляван и обикновено се счита за „здравословен за сърцето“.

Останалата мазнина в бекона е 40% наситена и 10% полиненаситена, придружена от прилично количество холестерол.

За разлика от това, здравните ефекти на наситените мазнини са силно противоречиви. Много здравни специалисти са убедени, че високият прием на наситени мазнини е основна причина за сърдечни заболявания.

Въпреки че високият прием на наситени мазнини може да увеличи определени рискови фактори за сърдечни заболявания, проучванията не са успели да разкрият последователни връзки между приема на наситени мазнини и сърдечните заболявания.

В крайна сметка въздействието върху здравето на наситените мазнини може да зависи от вида на наситените мазнини, хранителния контекст и цялостния начин на живот на хората.

Не трябва да се притеснявате от високото съдържание на мазнини в бекона, особено след като типичният размер на порцията е малък. Беконът е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, които не са толкова вредни, колкото се смяташе преди. Освен това типичният размер на порцията бекон е малък.

Беконът е доста питателен

Месото обикновено е много питателно и беконът не е изключение. Типична порция варен бекон от 3,5 унции (100 грама) съдържа много витамини от група В, селен, фосфор, прилични количества желязо, магнезий, цинк и калий

Въпреки това, всички хранителни вещества, открити в бекона, се намират и в други, по-малко преработени продукти от свинско месо.

Вреден ли е беконът или полезен? - osolen becon cuts

Здравни рискове

Яденето на много бекон и други солени храни повишава кръвното налягане при чувствителните към сол хора. Може също да увеличи риска от рак на стомаха.

Преработеното месо също съдържа добавки като нитрати и нитрити.

Пърженият бекон може да има високо съдържание на нитрозамини, които са канцерогенни. Производителите на храни обаче са успели да намалят значително съдържанието на нитрозамини чрез добавяне на витамин С.

Ако използвате твърде много топлина и изгорите месото при приготвянето му, то ще образува вредни съединения като полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини, които се свързват с рака.

От друга страна, някои меса могат да съдържат патогени като бактерии, вируси и паразити. Поради тази причина трябва да готвите месото достатъчно добре, но не прекалено.

Преработените меса се свързват с вреди за здравето, така че  се придържайте към едно просто правило, което се прилага за повечето преработени хранителни продукти: умереността е ключова.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares