Червеното месо – като говеждо, агнешко и свинско – е добър източник на протеини, витамини и минерали и може да бъде част от балансирана диета. Консумацията на твърде много червено и преработено месо обаче увеличава риска от рак на червата (колоректален рак).
Ето защо се препоръчва хората, които ядат повече от 90 гр. (сготвено тегло) червено и преработено месо на ден, да намалят до 70 гр. или по-малко. Това може да помогне за понижаване на риска от рак на червата.
Други по-здравословни избори на начин на живот, като поддържане на здравословно тегло, поддържане на активност и отказ от пушене, също могат да намалят риска.
Червеното месо включва:
- говеждо месо
- агнешко и овнешко
- свинско
- телешко месо
- еленско месо
- месо от коза
Не червени меса са:
- пиле
- пуйка
- патица
- гъска
- дивечови птици
- заек
Преработеното месо е месо, което е консервирано чрез опушване, сушене, осоляване или добавяне на консерванти. Това включва:
- колбаси
- бекон
- шунка
- деликатесни меса като салам
- пастети
- консервирано месо
- нарязани мезета, включително тези, направени от пилешко и пуешко
Препоръки за количество червено и преработено месо
Възрастни
Ако ядете повече от 90 гр. червено или преработено месо на ден, препоръчително е да намалите приема си до 70гр. или по-малко на ден.
Можете да направите това, като ядете по-малки порции червено и преработено месо, като ядете тези меса по-рядко или ги замените с алтернативи.
Ако ядете повече от 90 гр. червено и преработено месо в определен ден, можете да ядете по-малко през следващите дни или да имате дни без месо, така че средното количество, което изяждате всеки ден, да не надвишава 70 гр.
Деца
Децата над 5 години трябва да се хранят балансирано. Менюто им трябва да включва месо или други източници на протеини. Децата не се нуждаят от толкова храна, колкото възрастните, а необходимото им количество зависи от възрастта и размера им. Колбасите трябва да се избягват и по възможност да им се предлага повече пилешко, пуешко и заешко месо.
Размер на порциите
Тези средни примери за теглото на различни варени месни продукти могат да ви помогнат да разберете колко червено и преработено месо ядете.
Количеството в грамове представлява сготвеното месо:
- порция печено (3 тънки филийки печено агнешко, говеждо или свинско, всяка с размерите на половин филия хляб) – 90 гр.
- телешка пържола на скара – 160 гр. средно
- голям дюнер – 130 гр.
- тънък резен говеждо месо – 38 гр.
- резен шунка – 30 гр.
Алтернативи на червеното месо
Пълна английска закуска: заменете бекона или колбасите с допълнителни гъби, домати или препечен хляб.
Сандвичи: заменете пълнежа на един от вашите сандвичи с колбас или говеждо месо с пилешко, пуешко месо или риба.
Бургер: Можете да изберете пилешки, рибен или зеленчуков бургер.
Колбаси: вземете 2 парчета колбас вместо 3 и добавете порция зеленчуци. Изберайте колбаси с намалено съдържание на мазнини.
Печено: заменете вашето печено говеждо, свинско или агнешко с печено пиле, пуйка или риба.
Пържола: просто си вземете по-малка по размер пържола.
Гювечи, яхнии: включете повече зеленчуци, боб и варива и използвайте по-малко червено месо.
Можете също така да замените агнешка или телешка кайма с пуешка или вегетарианска кайма във вашите спагети болонезе, лазаня и чили кон карне.
Опитайте се всяка седмица да имате ден без месо. Заменете червено или преработено месо с риба, морски дарове или с някое вегетарианско ястие.