Запек – как да го предотвратим и облекчим чрез храненето си?

Запек – как да го предотвратим и облекчим чрез храненето си?

Запекът е често срещано храносмилателно разстройство, характеризиращо се с редки или затруднени движения на червата. Може да причини дискомфорт, подуване на корема и дори да доведе до по-сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува.

За щастие, много случаи на запек могат да бъдат ефективно лекувани чрез правилно хранене. В тази статия ще обсъдим как можете да победите запека със здравословна, балансирана диета.

Увеличете приема на фибри

Фибрите са от съществено значение за здравословното храносмилане и предотвратяването на запек. Тe добавят обем към изпражненията и им помагат да се движат гладко през червата. Препоръчителният дневен прием на фибри за възрастни е 25-30 грама на ден.

Добри източници на фибри включват пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки. Стремете се да включвате поне пет порции плодове и зеленчуци във вашата диета всеки ден, както и пълнозърнест хляб.

Запек - как да го предотвратим и облекчим чрез храненето си? - probioticlucia

Останете хидратирани

Водата също е от съществено значение за правилното храносмилане и може да помогне за облекчаване на запек. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден и увеличете приема на течности, ако сте дехидратирани. Избягвайте да пиете твърде много кафе, чай и алкохол, които могат да дехидратират тялото и да влошат запека.

Избягвайте преработените храни

Преработените храни често са с високо съдържание на мазнини, захар и сол и с ниско съдържание на фибри, което ги прави основен фактор за запек. Тези храни могат да забавят храносмилателния процес, което води до твърди, сухи изпражнения.

За да избегнете запек, ограничете приема на преработени храни и вместо това се съсредоточете върху яденето на цели, богати на хранителни вещества храни.

Запек - как да го предотвратим и облекчим чрез храненето си? - draxeprobioticfoodsheader

Яжте богати на пробиотици храни

Пробиотиците са полезни бактерии, които живеят в червата и подпомагат здравословното храносмилане. Консумирането на храни, богати на пробиотици, като кисело мляко, кефир и кисело зеле, може да помогне за поддържането на червата здрави и да предотврати появата на запек.

Освен това пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на симптомите на запек чрез подобряване на чревната подвижност и намаляване на възпалението.

Запек - как да го предотвратим и облекчим чрез храненето си? - 1000 f 202603957 qemyzqnhdpb8pobw2n3srblwzuzdbyxh

Сини сливи и сок от сини сливи

Сините сливи и сокът от сини сливи са естествено, ефективно средство за лечение на запек. Те съдържат високи нива на фибри и сорбитол, естествен захарен алкохол, който действа като леко слабително. Консумацията на няколко сини сливи или пиенето на чаша сок от сини сливи всеки ден, може да помогне на храносмилателната ви система да се движи и да предотврати запек.

Включете физическа активност в рутината си

Физическата активност също е важна за облекчаване на запека. Редовните упражнения могат да помогнат за стимулиране на мускулите в червата и да насърчат движението на червата. Стремете се да бъдете активни поне 30 минути на ден, независимо дали чрез структурирана програма за упражнения или просто като отидете на разходка.

В заключение, запекът е често срещан храносмилателен проблем, който може да бъде ефективно лекуван чрез правилно хранене.

Като включите храни с високо съдържание на фибри, останете хидратирани, избягвате преработени храни, ядете храни, богати на пробиотици, опитате сини сливи и сок от сини сливи и включите физическа активност в рутината си, можете да победите запека и да се насладите на подобрено храносмилателно здраве.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares