Защо черешите са толкова полезни?

Защо черешите са толкова полезни?

Черешите са любимият десерт на малки и големи през летните месеци. Този супер вкусен плод с костилка е богат на много хранителни вещества, които са изключително полезни за нашето здраве. Има повече от един сорт череши и всички видове, независимо дали са сладки или тръпчиви, са много полезни. Най-разпространеният вид сладка череша е черешата Bing. Тя е подходяща за печене и за приготвяне на сладко. А когато става дума за тарт череши, най-използваните са черешите Montmorency. Те са различни на вкус, но и двата са богати на антиоксиданти като полифеноли, антоцианини и витамин С. А ето и кои са здравословните ползи от този невероятен плод:

Черешите са богати на антиоксиданти

Някои експерти смятат, че колкото по-тъмен е цветът на плода, толкова по-високо е нивото на антиоксиданти. Тъмният нюанс идва от високите нива на антоцианини, които съдържат. А те са много полезни, защото се смята, че намаляват риска от сърдечни заболявания. Черешите са пълни с антиоксиданти, за които се смята, че играят роля в предотвратяването или забавянето на клетъчните увреждания, които могат да отворят вратата към определени заболявания. Богати са на антиоксиданта витамин С, който насърчава производството на колаген и може да бъде от полза за здравето на нашата кожа.

Превенция на ракови заболявания

Изследвания установяват, че съединенията, открити в сладките череши, инхибират растежа на раковите клетки in vitro. Включително клетки на рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб, белия дроб, панкреаса и кожата. Тъмните сладки череши съдържат фенолни киселини, флавоноиди и антоцианини, за които е доказано, че инхибират клетките от рак на гърдата, за да не се размножават и да нахлуват в околните тъкани.

Черешите могат да се борят със симптомите на артрит и подагра

От направени 29 проучвания върху тръпчиви и сладки череши, се доказва, че тези плодове намаляват оксидативния стрес и възпаленията. За хората с възпалителни състояния като артрит и подагра, това е от голямо значение. Допълнителни проучвания показват, че пиенето на сок от череши може да намали нивата на пикочна киселина.

Черешите могат да помогнат при мускулна треска

Наред с тези здравословни антиоксиданти, черешите имат противовъзпалителни свойства. А комбинацията им помага за възстановяване на мускулите след тренировка и за облекчаване на болката. Сладките череши предлагат изобилие от ползи за здравето и могат да бъдат чудесна естествена здравна помощ за възстановяване при спортни травми. Консумацията на череши може да намали мускулната болка и също така да помогне за възстановяване на загубата на сила. Смята се също, че черешите действат по подобен начин на ибупрофена и помагат за намаляване на възпалението.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares