Здравословно остаряване с морска храна

Здравословно остаряване с морска храна

С напредване на възрастта е важно да поддържаме тялото и мозъка си в кондиция. Консумацията на определени храни може да допринесе за поддържането на тонус и добро здраве, дори в по- напреднала възраст. Морските дарове могат да са в основата на остаряването в добро здраве.

Постните протеини, здравословните мазнини и витамините и минералите, естествено срещащи се в рибата, осигуряват ценни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Изследванията показват, че хората, които редовно консумират риба, живеят средно 2,2 години по-дълго от тези, които не ядат риба.

Според проучване на NIH-AARP редовната консумация на риба подобрява качеството на живот, с напредване на възрастта. Консумацията на морски дарове е свързана с по-нисък риск от развиване на някои заболявания.

При жените се наблюдава 38% по-ниска смъртност от болестта на Алцхаймер, 10% по-ниска смъртност от сърдечни заболявания и 8% по-ниска обща смъртност.

При мъжете резултатите са сходни, 37% по-ниска смъртност от хронични чернодробни заболявания, 20% по-ниска смъртност от респираторни заболявания, 10% по-ниска смъртност от сърдечни заболявания, 6% по-ниска смъртност от рак и 9% по-ниска обща смъртност.

Това проучване, проследява 421 309 американски възрастни хора, наблюдавани в продължение на 16 години. При него се установи, че дори умерената консумация на риба, около 1-2 порции на седмица, е свързана със значително намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови, респираторни, чернодробни и ракови заболявания. Най-голямо въздействие върху дългосрочното здраве е установено при консумацията на непържена риба.

Още ползи от включването на рибата в седмичното ни меню

По-добро здраве на мозъка и по-добри когнитивни функции с напредване на възрастта. Анализ от 2019 г. показа, че 60-80-годишните, които консумират средно най-малко 250 mg омега-3 на седмица от морски дарове, имат значително по-добри резултати по три показателя за когнитивно здраве.

Скорошен мета-анализ, който оценява 27 000 души, установи, че редовното ядене на риба е свързано с 20% по-нисък риск от деменция от типа на Алцхаймер. Хората, които ядат риба, също са по-малко склонни да изпаднат в депресия.

Яденето на риба може да ни помогне да останем биологично по-млади

Генетичен маркер за биологична възраст (теломери), който съчетава както генетични фактори, така и фактори на околната среда, показва, че зрелите възрастни, които консумират повече омега-3 мазнини, изглеждат по-млади и имат по-здрави сърца от тези, които не консумират много омега-3 в диетата си.

След като достигнем средна възраст, мускулната маса намалява, а това е свързано с по-висок риск от падане, увреждане, по-дълъг болничен престой и невъзможност за извършване на рутинни дейности, в напреднала възраст. Здравословният прием на постни протеини, омега-3, калций и витамин D, които се съдържат в рибата, може да помогне за поддържане на мускулната сила и значително да подобри качеството ни на живот.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares