Храните с много ползи за здравето се наричат суперхрани. Цветните фитохимикали в растенията правят тези храни „супер“. Фитохимикалите са съединения, произведени от растения и имат много различни ползи за здравето. Всяка растителна храна има много и видове фитохимикали.
Примери за фитохимикали
Каротеноидите са оранжеви фитохимикали. Съдържат се в морковите, сладките картофи и тиквата. Каротеноидите ограничават растежа на рака, помагат на зрението и поддържат здравето на кожата.
Антиоксидантите се съдържат в продукти като боровинки, червени боровинки, броколи и сини сливи. Те предпазват тялото ви от вредните свободни радикали. Наличието на твърде много свободни радикали може да доведе до рак. Витамин С и витамин Е са антиоксиданти.
Флавоноидите, открити в грейпфрутите, къпините, нахута и сокът от бъз, намаляват възпалението и забавят растежа на рака.
Могат ли суперхраните или фитохимикалите да се борят с рака?
Суперхраните не могат сами да се борят с рака, но фитохимикалите в растителните храни могат да помогнат за защитата на тялото ви от увреждане, което води до рак и по този начин съдействат да се намали риска от рак.
Фитохимикалите се съдържат в растителни храни – плодове, зеленчуци, ядки, семена, в пълнозърнести храни, билки и подправки.
Списъкът със суперхрани включва:
- фасул – боб, черен боб и соя;
- плодове – боровинки, червени боровинки, ягоди и къпини;
- броколи;
- брюкселско зеле;
- карфиол;
- риби – сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва, херинга и сардини;
- листни зеленчуци – спанак, къдраво зеле, зеле и манголд;
- ядки – лешници, орехи, бадеми и пекани;
- зехтин;
- грах;
- домати;
- пълнозърнести храни като овесени ядки, киноа, кафяв ориз и пшенични продукти като ядки и трици;
- кисело мляко.
Фитохимикалите намаляват риска от рак
Доставете на организма си разнообразие от фитохимикали като ядете „цветно“ – различни зеленчуци и плодове във всички цветове. Нито една храна не може сама да се бори с рака, но яденето на фитохимикали от много видове цветни храни може да защити вашите клетки.
Струва си да „ядете дъгата“. Опитайте се да запълните две трети от чинията си с растителни храни при всяко хранене. Растителните храни съдържат здравословни фибри – 30 грама фибри на ден е добра цел.
Като цяло, яденето на 3 1/2 до 5 чаши плодове и зеленчуци всеки ден може да намали риска от рак.
4 съвета, за да извлечете максимума от суперхраните
Изберете суперхрани, които са ви вкусни. Много здравословни храни предлагат ползи за здравето, както и страхотен вкус. Ако не харесвате дадена конкретна суперхрана, опитайте нещо друго.
Опитайте се да напълните две трети от чинията си с растителни храни при всяко хранене.
Избрайте цели продукти пред сокове (консервирани или замразени е добре). Вместо скъпи сокове и разтворими прахове, изберете цветни плодове и зеленчуци. Целите плодове и зеленчуци запазват фибрите си, което има много ползи за здравето.
Говорете с Вашия лекар или диетолог, особено ако имате хронично заболяване. Някои суперхрани могат да повлияят на лекарствата и лечението.