Защо се връщат свалените килограми?

Защо се връщат свалените килограми?

За да отслабнеш се изискват сериозни усилия. Когато видим, че някой наш познат е успял да го направи, ние искрено му се възхищаваме. След време обаче изглежда, че той си е върнал и дори надвишил предишното тегло. Ние сме в безкрайно недоумение защо е захвърлил всичките си усилия на вятъра.

А може би вие самите сте били в тази ситуация. Борили сте се усърдно за да постигнете целта си и изведнъж когато тя вече е факт, сякаш губите контрол, започвате да ядете повече, обещавате си, че от утре пак ще се „стегнете“, но това не се случва. Или пък незабележимо се връщате лека покела към старите си навици и докато се усетите вече сте качили 5 килограма и не знаете как да се справите с тях.

И все пак има хора, които успяват? Къде е разковничето на трайното отслабване?

Тайната се крие в правилния начин на отслабване. Колкото и да сме различни, за да постигме трайно сваляне на килограмите, има няколко основни компонента, на които трябва да наблегнем в процеса си на отслабване. Да, именно в самия процес на отслабване се залагат предпоставките за задържането на килограмите или за предстоящ йо-йо ефект. Нека видим кои са те. Това би било безкрайно полезно и би ни спестило много време, разочарования и дори страдания.

Измъчвате се

Ако исещате, че се измъщчвате истински по време на вашата диета за отслабване, тя няма да нъде успешна. Волята ви ще ви помага до време, не може вечено да „стискате зъби“. Това може да се случи, ако сет избрали неподходяща за вас диета – твърде ограничаваща, в моюто преоблагават храни, които не харесвате, изисква се много време в кухнята, което вие нямате, ястията са твърде скъпи за вашия джоб и т. н. Причините могат да бъдат най-различни.

Важното е, ако почувствате това да помислите на време какво може да промени, така че да с чувствате комфортно по време на процеса на отслабване. Не че трябва да очаквате да ви е лесно, в никакъв случай, но ако наистина усещате режима като едва поносим, след време ще стане непоносим.

Защо се връщат свалените килограми? - gettyimages 121277290 1553852537

Търсете златната среда. Режим, в който имате необходимите за отслабването ограничения, но и който бихте могли да спазвате за много дълъг период от време. За да не си върнете излишните килограми, вашият режим трябва да се спазва в много голяма степен и след постигането на целта. Само ще бъде облекчен, но в основата си новията начин на хранене трябва да бъде запазен. Това ни довежда до воторото важно условие за трайно отслабване.

Избор на нездравословна диета

Наистина има ораничаващи диети, с които ще отслабнете. Не бива обаче това да е самоцел. Трябва да мислите за своето здраве, защото иначе накрая ще се окажете с разклатено такова и с върнати килограми.

Не избирайте диети, в които се ограничават цели групи храни. Не е здравословно, а и какво ще стане когато ги върнете в менюто? Ще си върнете килограмите, разбира се. Или планирате цял живот да живеете в ограничение?

Това би довело до хранителни дефицити, до затруднения в ежедневието и други проблеми.

Какво да правим?

Изберете режим, базиран на здравословно, балансирано и разнообразно хранене. Такъв, който бихте могли да спазвате за цял живот. Нека бъде по-умерен, за да не ви тежи. Тайната на трайното отслабване е да не мислите колко бързо ще свалите килограмите, а как тряйно да промените навиците и живота си към по-добро.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares