Пилешкото месо е едно от най-обичаните. То наистина има много достойнства – съдържа много протеини, малко мазнини, нискокалорично и вкусно е. Има толкова много начини, по които можете да си го приготвите, а също така пилешкото месо е съставка в много ястия и храни. Въпреки или може би заради неговата популярност, много хора все още се чудят здравословно ли е пилешкото месо или не? Нека проверим фактите!
Хранителен профил на пилешкото месо
Пилешкото месо е богато на различни важни хранителни вещества, включително протеини, ниацин, селен и фосфор.
Една порция пилешки гърди от 85 грама съдържа:
- Калории: 122
- Протеин: 24 грама
- Мазнини: 3 грама
- Въглехидрати: 0 грама
- Ниацин: 51% от дневната стойност
- Селен: 36% от дневната стойност
- Фосфор: 17% от дневната стойност
- Витамин B6: 16% от дневната стойност
- Витамин B12: 10% от дневната стойност
- Рибофлавин: 9% от дневната стойност
- Цинк: 7% от дневната стойност
- Тиамин: 6% от дневната стойност
- Калий: 5% от дневната стойност
- Мед: 4% от дневната стойност
Протеинът е важен за изграждането и възстановяването на вашите тъкани и поддържането на мускулна маса, така че в този смисъл консумацията на пилешко месо е препоръчителна.
Селенът, който също се съдържа в пилешкото, е микроелемент, необходим за правилната имунна функция, здравето на щитовидната жлеза и фертилитет. Пилешкото също е богато на витамини от група B като ниацин и витамини B6 и B12, които играят централна роля в производството на енергия, синтеза на ДНК и здравето на мозъка.
Пилешкото е особено предпочитано от хората, които се опитват да отслабнат. То има малко калории, засищащо е, а високото съдържание на протеини също е плюс за отслабващите, защото помага за контролирането на апетита и за запазването на мускулната маса в процеса на сваляне на килограми. Протеинът е важен и за здравето на костите.
Дали е здравословно пилешкото месо е в много голяма степен въпрос как е приготвено то.
Има голяма разлика между пържените пилешки крила и печените гърди на скара. Пърженето добавя много мазнини, както и доста калории. Избягвайте преработеното пилешко месо – в колбасите например. Изследванията показват, че приемът на преработено месо може да бъде свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Преработените меса също могат да съдържат големи количества натрий и консерванти. Високият прием на натрий се свързва с проблеми с кръвното налягане, задържане на течности и други негативи за здравето.
Избягвайте консумацията на висококалорични и преработени сосове с пилешкото месо.
С други думи, пилешкото месо е здравословно, ако е приготвено по здравословен начин. Ето нашите предложения:
Пиле на грил. Чудесна идея за обяд или вечеря, особено ако добавите и печени зеленчуци и свежа салата. По възможност пригответе пилето си сами, защото купеното пиле на грил обикновено е в било саламура и е силно подправено, което може значително да увеличи количеството на натрий в крайния продукт.
Печено пиле. Печенето на пиле е чудесен вариант за вечеря през седмицата, особено ако се опитвате да отслабнете. Освен че е с ниско съдържание на мазнини и калории, печеното пиле е богато на важни хранителни вещества.
Пържено пиле. Опитайте за използвате уред, който пържи с горещ въздух. Това е по-здравословния вариант.
Супа. Пилешката супа си е класика в жанра за малки и големи.
Пиле с ориз, пиле с картофи, пилешка яхния, пилешка кавърма – всички тези любими на нас българите ястия за полезни, стига да не прекалявате с количествата.