Моята кухня

Кое мляко съдържа най-много калций

Кое мляко съдържа най-много калций

Това мляко съдържа повече калций от кравето и може да си го приготвите у дома Кравето мляко винаги е било основна част от нашата диета, особено за закуска. Неговото значение произтича от съдържанието му на калций, протеини и други основни хранителни вещества. Но през последните […]
Ползи от райската ябълка

Ползи от райската ябълка

Сезонът на този невероятен плод вече започна. Сладки и неустоими, тези ябълки се отличават с високото си съдържание на вода, фибри и ценни микроелементи. Есента е сезонът на райската ябълка, плод-афродизиак с вкус на мед и високо съдържание на фибри и ценни микроелементи. Богати на […]
Защо е полезно да ядем кисело зеле

Защо е полезно да ядем кисело зеле

Киселото зеле е едно от най-ценните традиционни български ястия и природни лекарства, които познаваме. То присъства на трапезата ни през зимата от векове и неслучайно, освен че е вкусно и универсално, киселото зеле има редица доказани ползи за здравето. Съдържа ценни витамини, пробиотици и антиоксиданти, […]
Сладкиши с кафе, три вдъхновяващи рецепти

Сладкиши с кафе, три вдъхновяващи рецепти

Кафето отдавна не е просто напитка, то е ритуал, момент на наслада и вдъхновение. А когато се съчетае със сладкиш, ароматът му се превръща в неустоимо изкушение. Независимо дали си почитател на силно еспресо, кадифено капучино или нежно лате, има десерти, които сякаш са създадени, […]
Защо да добавим дафинов лист към ястието

Защо да добавим дафинов лист към ястието

Тази подправка е много полезна, предвид свойствата и многобройните ѝ функции. Дафиновият лист е подправка, която присъства във всяка кухня. Това е многогодишно ароматно растение, принадлежащо към семейство Лаврови (Lauraceae), произхождащо от Средиземноморския регион, и използвано в кулинарния свят от много години. Консумацията му обаче […]
3 вкусни и лесни рецепти с тиква за есента

3 вкусни и лесни рецепти с тиква за есента

Тиквата безспорно е царицата на есенните продукти. Освен че е богата на витамини А, С и Е, минерали и фибри, тя притежава нежен, леко сладникав вкус, който я прави идеална както за солени, така и за сладки ястия. Представяме ви три любими рецепти с тиква, […]
3 рецепти за зеленчукова яхния

3 рецепти за зеленчукова яхния

Есента е времето, когато пазарите се изпълват с богато изобилие от кореноплодни, тикви и сезонни зеленчуци. С първите студени вечери няма нищо по-уютно от една топла, ароматна яхния. Зеленчуковите яхнии са не само вкусни и засищащи, но и леки за стомаха и пълни с витамини. […]
Веган бургери: Вкусна и здравословна алтернатива

Веган бургери: Вкусна и здравословна алтернатива

През последните години веган бургерите се превърнаха в една от най-популярните алтернативи на традиционните месни ястия. Те не само предлагат богат вкус и текстура, наподобяваща месо, но също така са щадящи за околната среда и подходящи за хора с етични предразсъдъци или здравословни предпочитания. Все […]
Кисели краставички в буркан, вкусът на традицията

Кисели краставички в буркан, вкусът на традицията

Киселите краставички са една от най-обичаните зимнини в България. Те присъстват на почти всяка трапеза през студените месеци – като салата, гарнитура или дори като основен акцент в традиционни ястия. Освен че са вкусни и освежаващи, киселите краставички имат и редица полезни свойства. Те съдържат […]
5 рецепти със спанак

5 рецепти със спанак

Спанакът е една от най-богатите на хранителни вещества зелени листни култури. Той съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които подкрепят цялостното здраве на организма. Спанакът е изключителен източник на витамин А (под формата на бета-каротин), витамин С, витамин К и витамини от група B, включително фолиева […]
Сладко от смокини

Сладко от смокини

Сладкото от смокини е едно от най-обичаните домашни изкушения в българската кухня. То съчетава неподправената сладост на добре узрелите плодове, с аромат на ванилия, лимон и понякога канела. Освен че е вкусно, сладкото от смокини носи със себе си дълбока символика, то е знак за […]
Компот от праскови

Компот от праскови

Компотът от праскови е един от най-ароматните и обичани десерти, който носи лятно настроение дори в най-студените зимни дни. Той е не само вкусен, но и полезен. Прасковите са богати на витамини A, C, E, минерали и фибри. В българската кухня компотът е традиционен начин […]
Как се прави сладко от боровинки

Как се прави сладко от боровинки

Боровинките са едни от най-ценните горски плодове. Те са много богати на витамини, антиоксиданти и полезни минерали. Имат неповторим вкус и аромат, който можем да запазим за цяла година, като ги превърнем в домашно сладко. Приготвянето на сладко от боровинки в буркан не е сложно, […]
Маринована риба в буркан, как да я приготвим

Маринована риба в буркан, как да я приготвим

Ако сте рибар или просто обичате морската храна и искате да й се наслаждавате и през останалата част на годината, задължително трябва да се научите как да консервирате риба. Маринованата риба е вкусно и практично решение за съхранението на риба, като същевременно запазва богатия вкус […]
Кои храни съдържат литий

Кои храни съдържат литий

Литият е микроелемент, който естествено се среща в почвата, водата и някои храни. Въпреки че е по-известен като лекарствено средство за лечение на биполярно разстройство и депресия, литият в естествено ниски концентрации има важна роля за нервната система, емоционалния баланс и когнитивните функции. Изследвания показват, […]
Рецепта за домашен шипков мармалад

Рецепта за домашен шипков мармалад

Шипките, онези яркочервени плодчета, които често подминаваме по есенните пътеки, всъщност са едни от най-богатите на полезни вещества природни дарове. Те не само са незаменим източник на витамини, но и играят важна роля в народната медицина и кулинарията от векове. Защо шипките са толкова ценни? […]
Авокадо: Суперхрана с уникални качества

Авокадо: Суперхрана с уникални качества

Авокадото неслучайно е обявено за една от най-полезните храни в света. Богато на здравословни мазнини, витамини и антиоксиданти, този кремообразен плод е същинска витаминозна бомба за тялото и ума. То съдържа мононенаситени мазнини, които подпомагат работата на сърцето, намаляват нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и […]
Домашно гювече – вкусът на българската традиция

Домашно гювече – вкусът на българската традиция

Ако има ястие, което съчетава уюта на домашната кухня, богатството на българските продукти и неподражаемия аромат на готвено в глинен съд, то това е гювечето. То неслучайно присъства на всяка традиционна българска трапеза. Гювечето е същински кулинарен ритуал, бавно печено, изобилстващо от вкусове и аромати, […]
Доматено пюре в буркан: Да го приготвим у дома

Доматено пюре в буркан: Да го приготвим у дома

Лятото е най-подходящото време да се възползваме от богатството на сезонните зеленчуци, а доматите несъмнено са едни от най-обичаните. Сочни, сладки и ароматни, те са основа на безброй ястия в българската и световната кухня. Един от най-добрите начини да съхраним този летен вкус за зимата […]
Как да съхраняваме череши, за да ги запазим свежи

Как да съхраняваме череши, за да ги запазим свежи

Крехки, сочни и сезонни, черешите се нуждаят от специални грижи, за да останат свежи по-дълго у дома. С настъпването на по-топло време и високи температури, хората търсят нещо, с което да се разхладят. Плодовете заемат централно място, особено за тези, които узряват през летния сезон. […]