10 често срещани грешки, когато се опитвате да отслабнете

10 често срещани грешки, когато се опитвате да отслабнете

Кои са най-често срещаните грешки, които хората правят когато се опитват да отслабнат? Информирайте се, за да ги избегнете.

1. Фокусиране само върху кантара

Важно е да запомните, че числото на кантара е само една мярка за промяна на теглото. Теглото се влияе от няколко неща, включително колебанията на течностите и количеството храна, което остава във вашата система.

Измерването на талията ви с метър и това как ви стоят дрехите може да покаже дали губите мазнини, дори ако числото на скалата не се променя много. Може да губите телесни мазнини, дори ако показанията на кантара не се променят много.

2. Яденето на твърде много или твърде малко калории

За отслабване е необходим калориен дефицит. Това означава, че трябва да изгорите повече калории, отколкото консумирате. Може да консумирате храни, които са здравословни, но и с високо съдържание на калории, като ядки и риба. Яденето на умерени порции е от ключово значение.

3. Не спортувате или спортувате твърде много

Липсата на упражнения може да доведе до загуба на мускулна маса и по-нисък метаболизъм. От друга страна, твърде много упражнения не са нито здравословни, нито ефективни и могат да доведат до силен стрес.

Вдигането на тежести и правенето на кардио няколко пъти седмично може да бъде устойчива стратегия за поддържане на скоростта на метаболизма по време на загуба на тегло.

10 често срещани грешки, когато се опитвате да отслабнете - the benefits of exercising outdoors fitness nation 901x601 1

5. Избор на нискомаслени или „диетични” храни

Преработените нискомаслени или „диетични“ храни често се считат за здравословен избор, който може да ви помогне да отслабнете. Те обаче могат да имат обратен ефект.

Обезмаслените или „диетичните“ храни обикновено са с високо съдържание на захар и могат да доведат до глад и прием на повече калории, отколкото тялото ви се нуждае.

6. Надценяване на това колко калории изгаряте по време на тренировка

Проучванията показват, че хората са склонни да надценяват броя на калориите, които изгарят по време на тренировка.

7. Не приемате достатъчно протеини

Получаването на достатъчно протеин е важно, ако се опитвате да отслабнете.

Всъщност е доказано, че протеинът помага при загуба на тегло по няколко начина:

  • намаляване на апетита;
  • увеличаване на чувството за ситост;
  • намаляване на възстановеното тегло;
  • поддържане или увеличаване на скоростта на метаболизма;
  • защита на мускулната маса по време на загуба на тегло.

8. Не ядете достатъчно фибри

Диета с ниско съдържание на фибри може да навреди на усилията ви за отслабване, както и на цялостното ви здраве.

Проучванията показват, че вид разтворими фибри, известни като вискозни фибри, помагат за намаляване на апетита, като образуват гел, който задържа вода. Този гел се движи бавно през храносмилателния ви тракт, карайки ви да се чувствате сити.

10 често срещани грешки, когато се опитвате да отслабнете - fiber food fruit vegetables nuts 732x549 thumbnail 732x549 1

9. Яденето на твърде много мазнини при диета с ниско съдържание на въглехидрати

Кетогенните и нисковъглехидратните диети могат да бъдат много ефективни за отслабване за някои хора.

Въпреки че диетите с ниско съдържание на въглехидрати и кетогенните диети помагат за намаляване на глада и приема на калории, добавянето на твърде много мазнини или общи калории може да забави или предотврати загубата на тегло.

10. Хранете се твърде често, дори и да не сте гладни

В продължение на много години общоприетият съвет е да се яде на всеки няколко часа за предотвратяване на глад и спад в метаболизма. Това обаче може да доведе до консумация на повече калории, отколкото тялото ви се нуждае в течение на деня.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares