Топ 5 на на най-скъпите подправки в света

Топ 5 на на най-скъпите подправки в света

5. Дълъг пипер: $47/паунд

Известен също като пипли, дългият пипер е плод на цъфтящо лозово растение. С отличителен коничен вид, тази скъпа подправка е била популярна в африканската, индонезийската, индийската и средиземноморската кухня.

По време на първата обсада на Рим, откуп от дълъг пипер, злато и сребро е платен на Аларих I, крал на вестготите, за да вдигне обсадата. Поради високата си цена на Запад дългият пипер сега се намира много по-трудно от обикновения черен пипер.

Тази уникална подправка има лют, землист вкус, който може да се използва в пикантна супа rasam, къри от леща и маринати. Дългият пипер се комбинира с билки в аюрведическата медицина.

Топ 5 на на най-скъпите подправки в света - long pepper

4. Махлеб: $69/паунд

Тази подправка е ядрото на семената на черешите St. Lucie. Причината, поради която махлеб е толкова скъп, е, че процесът на отваряне на черешовите костилки е много дълъг. Следва изсушаване на семената, преди да се продадат цели или смлени.

Тази подправка се използва широко в гръцката и близкоизточната кухня. Махлеб обаче не е толкова известен в останалата част на Европа и Съединените щати.

Топ 5 на на най-скъпите подправки в света - mahlab spice

3. Зърна ванилия: $200/паунд

Има няколко причини, поради които ванилията е скъпа. 80% от световното производство на ванилия идва от Мадагаскар, който понякога бива ударян от циклони, засягащи културите.

През 80-те години на миналия век потребителите купуваха предимно евтина синтетична ванилия, така че някои производители на ванилия спряха да я произвеждат. Друга причина за високата цена на ванилията са кражбите.

Хората крадат ванилови зърна и поради това някои фермери ги берат преди да са узрели, което понижава качеството. Освен това ваниловите лози отнемат между две и четири години, за да достигнат зрялост. Цветята на ванилията обикновено цъфтят само един ден в годината и трябва да бъдат опрашени през този ден, за да се получат ванилови зърна.

Топ 5 на на най-скъпите подправки в света - intro 1597340491

2. Прашец от копър: $450/паунд

Втората най-скъпа подправка в света е прашецът от органичен копър. Въпреки че не е трудно да се отглежда копър, прашецът трябва да се бере на ръка и има много нисък добив от около грам наведнъж.

Повечето прашец от копър, отглеждан за търговски цели, идва от региона Тоскана в Италия. Всъщност можете да отгледате свой собствен копър и да разклатите жълтите цветя в торбичка с цип, ако имате търпението.

Прашецът от копър има много отличителен вкус с нотки на анасон, цитрусови плодове, сладък корен, пипер и шафран. Популярен е сред някои от най-добрите готвачи в света.

Неговите семена и цветен прашец са били използвани като билково лекарство за множество заболявания, включително храносмилателни дискомфорти и като пречистваща храна за тялото, полезна за естествена детоксикация и загуба на тегло.

В древната китайска медицина копърът е бил използван като лекарство срещу змийски ухапвания.

Топ 5 на на най-скъпите подправки в света - organic fennel pollen

1. Шафран: $1000/паунд

Най-скъпата подправка по тегло е чистият шафран. Наричан с прякора червено злато, шафранът е високо ценен заради богатия си вкус.

Подправката шафран идва от цветето на минзухара и трябва да се бере ръчно. Всяко цвете има само три червени близалца, така че ще ви трябват 170 000 цветя, за да направите един килограм шафран. Един грам шафран може да струва 9 долара.

Топ 5 на на най-скъпите подправки в света - saffron spice

Производството на шафран е концентрирано в Иран, въпреки че сега се бере и в Афганистан, Испания и Индия.

Можете да използвате шафран, за да приготвите паеля с миди, ризота ала миланезе или тадиг – хрупкаво оризово ястие. Смята се, че пиенето на вода с шафран придава на кожата ви сияен блясък, помага за избледняване на петна и подобрява нейната текстура.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares