10  храни, които изненадващо причиняват подуване и газове

10  храни, които изненадващо причиняват подуване и газове

Повече от нас знаят кои храни се свързват най-често с подуване и газове. Следващите десет храни не са сред тях и често оставаме изненадани, че те също имат такъв ефект. Вижте кои са те.

Ябълки

Ябълките са богати на фибри, които са от съществено значение за улесняване на здравословното храносмилане. Въпреки това, някои хора може да забележат, че консумирането на храни с високо съдържание на фибри, като ябълките, им причиняват газове и подуване. Това е по-често при тези, които следват диети с ниско съдържание на фибри и храносмилателната система не е свикнала с приема им.

Хляб

Хлябът е основна храна по света и повечето от нас го консумират редовно без никакви проблеми. Въпреки това, при някои хора хлябът причинява прекомерно образуване на газове и болезнено подуване. Ако установите, че това се случва с вас, след като сте изяли само малко количество, може да е, че имате непоносимост към пшеница или непоносимост към глутен.

10  храни, които изненадващо причиняват подуване и газове - 6788 amish white bread ddmfs 2x1.5106 81dfde7ee0d04e60b309103898fb89a3

Лук

Лукът съдържа високи нива на фруктоза, естествена захар, присъстваща в много плодове и зеленчуци. Някои хора имат неспособност да разграждат и усвояват правилно захарта. Ако фруктозата не се абсорбира в кръвния поток, както би трябвало, тя отива надолу в долната част на червата, осигурявайки истински празник за бактериите, които живеят там.  Когато бактериите „изядат“ фруктозата, се произвежда метан, което пък води до подуване, газове и спазми, а също и лош дъх.

Чесън

Чесънът е естествен антибиотик с много ползи за здравето, но за съжаление може да доведе до газове при някои хора. Сготвеният чесън, независимо дали е печен или пържен, е много по-малко вероятно да причини тези неприятни ефекти.

Мляко

Наред с калция и витамин D, млякото съдържа много протеини, включително казеин. Протеините могат да бъдат трудни за разграждане.

10  храни, които изненадващо причиняват подуване и газове - 6788 amish white bread ddmfs 2x1.5106 81dfde7ee0d04e60b309103898fb89a3 1

Ядки

Високото съдържание на мазнини и фибри в ядките означава, че отнема известно време, за да бъдат усвоени правилно. Тъй като те прекарват много време в работа с храносмилателната система, рискът от газове и подуване на корема е значително повишен. Ядките също съдържат танини, които могат да създадат проблеми като гадене за някои.

Изкуствени подсладители

Въпреки че не са храна сами по себе си, изкуствените подсладители са обичайна добавка към много храни и напитки на пазара днес. Тялото може да намери изкуствените подсладители за трудни за смилане, което увеличава вероятността от газове, подуване на корема и проблеми с червата. Върху много продукти, съдържащи подсладители, има изписано предупреждение, че прекомерната консумация може да доведе до „слабителни ефекти“.

Домати

Плодовете на доматите са с високо съдържание на естествено срещащи се киселини. Поради високото си киселинно съдържание, доматите могат да стимулират производството на стомашни киселини, което може да доведе до подуване на корема и газове.

10  храни, които изненадващо причиняват подуване и газове - tomatoes canva

Авокадо

Подобно на ядките, авокадото е пълно с полезни мазнини и фибри. То е храна с високо съдържание на полиоли, което означава, че скоростта на храносмилане и рискът от образуване на газове, е още по-висок.

Къпини

Макар и вкусни и с високо съдържание на антиоксиданти, тези невинно изглеждащи малки плодове са пълни с полиоли. Полиолите – известни също като „захарни алкохоли“ – са въглехидрати, често използвани при синтеза на изкуствени подсладители.

Въпреки че са по-малко калорични от захарта, полиолите отнемат повече време за разграждане и остават в храносмилателната система за по-дълго време. Това означава, че те не винаги се усвояват напълно от тялото, което води до газове и подуване на корема.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares