Всеки изпитва от време на време храносмилателни проблеми като подуване на корема, гадене или диария. Дори в такива моменти следването на здравословната диета остава е важно. Ето някои храни, които могат да подобрят храносмилането ви и да ви помогнат да се почувствате по-добре.
1. Банани
Целите плодове и зеленчуци винаги са здравословен избор, но някои са по-лесно смилаеми от други. Бананите не само са „леки“ за червата, но също така съдържат електролити, като калий например, както и фибри, които подпомагат храносмилането и дори могат да понижат холестерола и глюкозата в кръвта.
2. Джинджифил
Изследванията показват, че джинджифилът може да помогне за намаляване на гаденето и подуването на корема дори при бременни жени и пациенти на химиотерапия.
3. Кафяв ориз
Приемът на достатъчно количество фибри е от съществено значение за здравословното хранене, но добавянето на твърде много от тях може бързо може да раздразни храносмилателната система. Кафявият ориз е чудесен начин да започнете да увеличавате приема на фибри по един балансиран начин. Той осигурява някои протеини и основни минерали, има лек вкус и ненатрапващ се аромат, които няма да влошат гаденето.
4. Папая
Този плод, за който се твърди, че е наречен „плодът на ангелите“ от Христофор Колумб, съдържа химикал, наречен папаин. Папаинът помага за разграждането на макронутриентите като протеини, въглехидрати и мазнини и често се използва като омекотител на месото. Консумацията на този плод може да подпомогне храносмилането.
5. Пиле
Ако искате да включите месо в диетата си, постните протеини, като тези в пилешкото, са един от по-добрите избори за здравето на стомаха и храносмилането. По-мазните червени меса, като говеждото, могат да бъдат по-трудни за разграждане и да допринесат за гаденето и киселинния рефлукс.
6. Кимчи
Кимчи представлява ферментирали зеленчуци и често се използва за гарнитура в корейските ястия. Тъй като съдържа млечнокисели бактерии, кимчи може да бъде отличен източник на пробиотици, подобно на киселото мляко. Изследванията показват, че кимчи може да подпомогне храносмилането и колоректалното здраве.
7. Авокадо
Като източник на фибри, витамини от група В, калий и здравословни мазнини, авокадото е отлично допълнение към щадяща стомаха диета. Неутралният му вкус може да помогне при гадене, а разтворимите фибри помагат за облекчаване на запека. Съдържанието на мазнини в авокадото също може да помогне за забавяне на храносмилането, което го прави добра храна за хора, които страдат от честа диария.
8. Чесън
Чесънът може да не е най-добрият избор за хора с гадене или киселини, но може да помогне за подобряване на здравето на храносмилането като част от редовната диета. Проучванията показват, че чесънът може да подпомогне имунната система и добрата чревна флора (микроорганизмите, които живеят в храносмилателния ни тракт).
9. Мента
Ментата се използва от векове за облекчаване на газове, подуване на корема и болки в стомаха. Някои изследвания показват, че ментовото масло може да подобри болката от синдрома на раздразнените черва и да отпусне мускулите на дебелото черво. Ароматерапията с мента помага за намаляване на гаденето при бременните жени.
10. Ябълков оцет
Пиенето на ябълков оцет, смесен с вода може да помогне за облекчаване на разстроен стомах. Антибиотичните свойства на ябълковия оцет също могат да помогнат за успокояване на храносмилателните проблеми, причинени от бактерии.