10 храни, които подпомагат храносмилането

10 храни, които подпомагат храносмилането

Всеки изпитва от време на време храносмилателни проблеми като подуване на корема, гадене или диария. Дори в такива моменти следването на здравословната диета остава е важно. Ето някои храни, които могат да подобрят храносмилането ви и да ви помогнат да се почувствате по-добре.

1. Банани

Целите плодове и зеленчуци винаги са здравословен избор, но някои са по-лесно смилаеми от други. Бананите не само са „леки“ за червата, но също така съдържат електролити, като калий например, както и фибри, които подпомагат храносмилането и дори могат да понижат холестерола и глюкозата в кръвта.

2. Джинджифил

Изследванията показват, че джинджифилът може да помогне за намаляване на гаденето и подуването на корема дори при бременни жени и пациенти на химиотерапия.

3. Кафяв ориз

Приемът на достатъчно количество фибри е от съществено значение за здравословното хранене, но добавянето на твърде много от тях може бързо може да раздразни храносмилателната система. Кафявият ориз е чудесен начин да започнете да увеличавате приема на фибри по един балансиран начин. Той осигурява някои протеини и основни минерали, има лек вкус и ненатрапващ се аромат, които няма да влошат гаденето.

10 храни, които подпомагат храносмилането - image 1

4. Папая

Този плод, за който се твърди, че е наречен „плодът на ангелите“ от Христофор Колумб, съдържа химикал, наречен папаин. Папаинът помага за разграждането на макронутриентите като протеини, въглехидрати и мазнини и често се използва като омекотител на месото. Консумацията на този плод може да подпомогне храносмилането.

5. Пиле

Ако искате да включите месо в диетата си, постните протеини, като тези в пилешкото, са един от по-добрите избори за здравето на стомаха и храносмилането. По-мазните червени меса, като говеждото, могат да бъдат по-трудни за разграждане и да допринесат за гаденето и киселинния рефлукс.

6. Кимчи

Кимчи представлява ферментирали зеленчуци и често се използва за гарнитура в корейските ястия. Тъй като съдържа млечнокисели бактерии, кимчи може да бъде отличен източник на пробиотици, подобно на киселото мляко. Изследванията показват, че кимчи може да подпомогне храносмилането и колоректалното здраве.

10 храни, които подпомагат храносмилането - 20210527 baechu kimchi vicky wasik seriouseats seriouseats 3 18a2d6d7d1d74a7a82cb13ed350218be

7. Авокадо

Като източник на фибри, витамини от група В, калий и здравословни мазнини, авокадото е отлично допълнение към щадяща стомаха диета. Неутралният му вкус може да помогне при гадене, а разтворимите фибри помагат за облекчаване на запека. Съдържанието на мазнини в авокадото също може да помогне за забавяне на храносмилането, което го прави добра храна за хора, които страдат от честа диария.

8. Чесън

Чесънът може да не е най-добрият избор за хора с гадене или киселини, но може да помогне за подобряване на здравето на храносмилането като част от редовната диета. Проучванията показват, че чесънът може да подпомогне имунната система и добрата чревна флора (микроорганизмите, които живеят в храносмилателния ни тракт).

10 храни, които подпомагат храносмилането - health benefits of garlic 2000 482c21fd2d154102a9b7a46ccb34e70a

9. Мента

Ментата се използва от векове за облекчаване на газове, подуване на корема и болки в стомаха. Някои изследвания показват, че ментовото масло може да подобри болката от синдрома на раздразнените черва и да отпусне мускулите на дебелото черво. Ароматерапията с мента помага за намаляване на гаденето при бременните жени.

10. Ябълков оцет

Пиенето на ябълков оцет, смесен с вода може да помогне за облекчаване на разстроен стомах. Антибиотичните свойства на ябълковия оцет също могат да помогнат за успокояване на храносмилателните проблеми, причинени от бактерии.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares