От Латинска Америка до Индия и Близкия изток и от червения до черния, белия или пинто, бобът е основна храна в много региони по света. Всъщност, заедно с нахута, бобът е едно от най-консумираните бобови растения в света.
Освен че е вкусна и универсална съставка, бобът е много питателен. Също като повечето бобови растения, той е богат източник на растителни протеини и фибри.
Поради хранителните му характеристики, приемът на боб се свързва с подобрено телесно тегло, дълголетие и предотвратяване на хронични заболявания като метаболитен синдром, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
В допълнение, бобът – както сух, така и консервиран – е отличен избор на храна от гледна точка на цена и удобство, тъй като е евтин източник на множество хранителни вещества и се съхранява лесно за дълъг период от време. Освен това бобът може да се приготвя по най-различни начини, както и да бъде съставка в различни ястия.
Ето 10 прости идеи за приготвяне на ястия с боб.
1. Гювеч с боб
Гювечетата обикновено комбинират много съставки. Често в те са богати на въглехидрати, защото съдържат картофи. Защо обаче да не засилите протеиновото съдържание, а и да подобрите вкуса, като прибавите боб?
Можете да добавите предпочитания от вас вид боб към любимата си рецепта за гювеч или да опитате рецепта за гювеч без месо, но с например три различни разновидности боб: черен, пинто и боб.
Добавянето на боб към храната може да ви помогне да предотвратите рязкото покачване на нивата на кръвната ви захар след консумация на богата на въглехидрати храна, като гювечета.
2. Добавете боб към салатите
Добавянето на боб към салатите, които консумирате е може би един от най-лесните начини да увеличите приема на боб и да подобрите качеството на диетата си. Бобът осигурява значителни количества фибри и протеини. Той ще направи вашата салата по-питателна, по-засъщаща и по-здравословна.
3. Пастет от боб
Приготвянето на пастет от боб е доста подобно на приготвянето на хумус. Бобът има чудесен вкус, намазан върху хляб или тортили за сандвич. Добавете зеленчуци и подправки за повече свежест.
4. Смесете с пастата
Може би бобът не е първата съставка, за която се сещате, когато мислите за паста. Смесването на боб с макаронени изделия обаче може да е точно това, от което се нуждаете.
Pasta e Fagioli — или паста с боб — е ястие, което се сервира в цяла Италия и съчетава паста с боб и доматен бульон. Добавянето на боб към пастата увеличава съдържанието на протеини и осигурява месеста текстура без месо, което го прави идеална добавка за вегани и вегетарианци.
5. Боб чорба
Супите от боб са обичайни ястия, сервирани в много страни по света.
Например, италианците се наслаждават на боб минестроне – супа, състояща се юфка, зеленчуци и бял боб, а гърците приготвят фасолата през зимата – супа от бял боб и домати.
За разлика от тях, латиноамериканците пият sopa negra – супа от черен боб – която се приготвя с твърдо сварени яйца, сирене, ориз, боб, заквасена сметана и авокадо.
Без значение кой вид боб имате под ръка, със сигурност ще намерите рецепта за вкусна супа.
10 начина да включите боба в менюто си, II част